Voor je persoonlijke ontwikkeling zou het goed zijn als je Robert Craig Knievel, Jr. kent, dit is namelijk de legendarische Amerikaanse stuntman Evel Knievel – van hem kun je leren wat je vooral niet moet doen!

Evel Knievel

De Daredevil maakte furore met zijn langeafstandsprongen op de motor, waar vooral zijn sprong over Caesar’s Fountain in Las Vegas op 31 december 1967 als een enorme klapper de boeken in gegaan is. Deze stunt, waarbij hij onsuccesvol 50 meter over de fontein sprong, veroorzaakte een coma van een maand. Daarnaast brak hij zijn schedel, bekken, heupen en ribben.

Sindsdien is men er vanuit gegaan dat de crash Knievel beroemder maakte dan de landing van de sprong ooit zou hebben gedaan.

Travis Pastrana

Omdat de superster-stuntman nooit weer probeerde om over de fonteinen te springen was het wachten op een gek die dit kunstje wel zou flikken, die persoon is er nu in Travis Pastrana! Als onderdeel van een History Channel-special (genaamd Evel Live) trotseerde de motorracer en waaghals afgelopen zondagavond de fonteinen op zijn eigen manier!

Extra’s

Naast de fonteinen heeft Pastrana nog twee andere beroemde Knievel-prestaties toegeëigend! Zo is bijvoorbeeld het record van Knievel uit 1973, waarbij hij in het Los Angeles Coliseum over 50 auto’s sprong, verbroken! Pastrana pakte er 52. Zie hier Evel Knievel:

En hier Pastrana:

Vervolgens moest Knievel’s record uit 1975, waarbij de legende over 14 Greyhound-bussen sprong, er ook aan geloven! Pastrana dacht er wel eventjes 16 te kunnen pakken:

Indian Scout FTR750

Om de stunts een soortgelijk karakter te geven heeft Pastrana ervoor gekozen om de sprong te wagen op een Indian Scout FTR750, een stoere moderne fiets met veel overeenkomsten met de Harley of Triumph van Knievel. Het is dus niet de hypermoderne, superlichte fiets die hij gewend is.. Zo waren Pastrana’s eigen woorden: “Holy cow, it’s like jumping a tank!”