Het is niet gebruikelijk dat er extreem bijzondere kunst gevonden wordt bij het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch. Onlangs kwam iemand een aantal bijzonder voorwerpen laten taxeren bij het programma. Zeldzame Escher-werken kregen een prijskaartje waar de eigenaar alleen maar van kon dromen.

Tussen Kunst & Kitsch

In het programma ‘Tussen Kunst & Kitsch’ kunnen mensen hun antieke voorwerpen laten taxeren. Dit wordt gedaan door experts die precies kunnen inschatten hoeveel het voorwerp waard is. Onlangs liet een bezoeker zijn werken taxeren van Escher, die hij persoonlijk had gekregen van de Nederlandse kunstenaar. Zijn twee meegebrachte werken van Escher hebben samen een waarde van maar liefst 100.000 euro.

Tussen Kunst & Kitsch

Zeldzame werken van Escher

Als kleine jongen van 7 jaar was de Nederlandse man vaak te vinden in het atelier van Escher. De kunstenaar was namelijk zijn overbuurman en daarnaast goed bevriend met de vader van de man. De twee kwamen geregeld bij elkaar langs en op een dag besloot de kunstenaar zelfs twee werken cadeau te geven. “Ik heb ze persoonlijk gekregen en ik vind het nog steeds bijzonder”, aldus de man in Tussen Kunst en Kitsch. Hij ging naar het programma om daar zijn werken te laten taxeren door Willem de Winter. De kunstwerken bleken uiteindelijk origineel.

Tussen Kunst & Kitsch

Werken van Escher zijn een ton waard

Hoe het kan dat de weken zoveel geld waard zijn? Willem legt uit dat sinds een paar jaar er twee kapitaalkrachtige Amerikanen die elkaar op ‘leven en dood beconcurreren’. “Escher zit daardoor in een geweldige opleving”, aldus de Winter. “Die twee kopers domineren de markt, waardoor andere kopers ook in die marktwaarde mee moeten gaan.” Dankzij deze twee ‘kapitaalkrachtige Amerikanen’ had de Winter ongelofelijk goed nieuws voor de bezoeker. De twee werken van Escher hebben samen een waarde van maar liefst 100.000 euro. Niet alleen de man was sprakeloos, ook de Winter kon zijn ogen niet geloven. “Het is echt super bijzonder dat dat bij mij aan tafel opduikt. Echt te gek.”

Je kunt hier de aflevering van Tussen Kunst & Kitsch terugkijken. Spoel door naar 41:00 om het desbetreffende fragment te zien.

Het is overigens niet de eerste keer dat er een bijzondere vondst wordt gedaan bij Tussen Kunst & Kitsch. Dit getijdenboek bleek een fortuin waard.