Ondernemers zijn rare jongens. Als ze bakken met geld verdienen kiezen de meesten voor een zogenaamd nul-inkomen. Dat is handig, dan hoef je geen belasting te betalen, althans, in de meeste gevallen. Zo ook Elon Musk. De onvoorstelbaar rijke Musk moet het maandelijks doen met een inkomen van 0 dollar. Theoretisch gezien werkt hij dus voor noppes, niks, nada.

Elon Musk verdient niks bij Tesla

Het klink natuurlijk gek als er nul euro staat vermeld op je loonstrookje, terwijl je wel 16 uur per dag in de weer bent voor je ondernemingen. Inderdaad, ondernemingen, want meneer Musk is een druk baasje. De grote man achter het succesverhaal van PayPal, heeft bij een flink aantal bedrijven een stevige vinger in de pap. Zo is hij verbonden met SpaceX, Hyperloop, The Boring Company en Neuralink. Bij al die bedrijven verdient hij dus geen stuiver. Althans, zo lijkt het. Zijn vermogen zit namelijk voor een groot deel verborgen in de aandelen die hij bezit.

Loon naar werken

De constructie die Elon Musk gebruikt is op zijn minst slim te noemen. Zie het als een soort belonen-naar-prestatie. Mijnheer Musk krijgt namelijk voor elke nieuwe mijlpaal van Tesla een bonus uitgekeerd in de vorm van aandelen. Als je weet dat de aandelenkoers van Tesla behoorlijk is gestegen sinds 2019 (met dik 400%), dan kun je op je vingers natellen dat Musk slapend rijk wordt.

View this post on Instagram

🧐

A post shared by @ elonmusk on

Zo kreeg Musk eerder dit jaar een flink pakket aandelen toen de beurswaarde van Tesla de grens van 100 miljard dollar doorbrak. Dat feestje herhaalde zich nogmaals toen de grens van 150 miljard dollar werd overschreden. Kassa voor mijnheer Musk. Zijn groeiende aandelenpakket, plus de waarde van de koersstijging, zorgt ervoor dat Musk er op papier warmpjes bijzit.

Vermogen Elon Musk: 45 miljard dollar

Volgens de laatste schattingen is de beste man zo’n 45 miljard dollar waard. Die waarde is dus berekend op basis van de koers van onder andere de Tesla aandelen. Die stijging was dusdanig groot, dat de waarde van de in Zuid-Afrika geboren ondernemer sinds 1 januari met 13.5 miljard dollar is toegenomen. Kun je een beetje hoofdrekenen dan weet je dat hij de afgelopen weken dus omgerekend zo’n 16 miljoen dollar per uur verdient. Dat is een behoorlijk bedrag in vergelijking met de 14 dollar die hij per uur verdiende als stagiaire bij Bank of Nova Scotia in 1989.

Rijkdom is genetisch bepaald

Overigens is Tesla niet de enige bron van inkomsten voor Elon Musk. Hij bezit namelijk slechts 20% van de aandelen van het bedrijf. Dat vertaalt zich naar een bedrag van zo’n 30 miljard dollar. Het resterende bedrag komt uit zijn belangen in (onder andere) SpaceX, The Boring Company en nog andere kleinere bedrijven. Mocht je overigens denken dat hij zijn vermogen met enkel hard werken bij elkaar heeft gesprokkeld, dan moeten we je teleurstellen. Musk is namelijk extreem intelligent en heeft een IQ van 160. In het geval van Musk speelt de genetische aanleg ook een behoorlijke rol. Zijn broer, Kimbal Musk doet het met een vermogen van 3 miljard dollar zeker ook niet slecht. Musk heeft het goed voor elkaar. Nu snappen we wel war die blije dansjes vandaan komen.