Ooit was Bill Gates met afstand de rijkste man ter wereld. Tijden veranderen echter en Bill Gates is ondanks zijn enorme vermogen niet langer de nummer één. De man die vanaf nu wel aanspraak kan maken op die titel is Elon Musk. In recordtempo schraapt hij zonder moeite miljarden dollars bij elkaar en heeft nu een vermogen van 188.5 miljard dollar. Laat dat even op je inwerken.

Elon Musk, rijkste man ter wereld

Het vermogen van de topman van Tesla lijkt schrikbarend veel te zijn, maar het is slechts een fictief vermogen. Hij heeft het bedrag niet op zijn bankrekening staan, maar het is voor een groot deel de waarde van zijn aandelenpakket. Dat geldt overigens ook voor Jeff Bezos, de nieuwe nummer twee van de lijst. Volgens de miljardairs-index van persbureau Bloomberg bedraagt het vermogen van de baas van Amazon momenteel 187 miljard dollar.

elon musk

Van 27 miljard naar 170 miljard dollar

Slechts een jaar geleden was het vermogen van Elon Musk niet echt iets om over op te scheppen. Begin 2020 bedroeg dat namelijk ‘slechts’ 27 miljard dollar. Nog steeds een flink bedrag, maar niet wereldschokkend. Dat zou snel veranderen. Eind november werd zijn vermogen al op 128 miljard dollar geschat, een stijging die vooral te danken was aan twee factoren: zijn beloningen als CEO van Tesla en de waarde van de aandelen die hij al bezat. Kortom, in amper een jaar tijd vervijfvoudigde zijn vermogen en het eind bleek nog niet in zicht. Begin januari was de koers van Tesla nog verder gestegen waardoor zijn vermogen werd geschat op 170 miljard dollar. Volgens de huidige koers zou dat dus zijn toegenomen tot 188.5 miljard dollar. Dan doe je het op je 49e zeker niet slecht.

Vermogensgroei door de aandelenkoers

Elon Musk bezit momenteel ongeveer 20% van alle Tesla-aandelen. Die zijn het afgelopen jaar ruim acht keer zoveel waard geworden waardoor het vermogen van Elon Musk zou kon toenemen. De afgelopen week kwam daar nog zo’n acht procent bij. De stijging van de koers van de Tesla aandelen is goed te verklaren vanuit het feit dat elektrische auto’s goede garanties bieden voor de toekomst. Ze worden niet alleen populairder, het is juist te verwachten dat het aandeel alleen maar zal toenemen. De toenemende vraag verhoogt de waarde die beleggers aan het aandeel toekennen. Op het toekomstperspectief te verduidelijken: momenteel produceert Tesla slechts een fractie van de grote fabrikanten als Ford en General Motors. Dit aandeel zal op termijn alleen maar toenemen. Voor de goede orde: op 3 januari 2020 was het aandeel Tesla slecht 88,60 euro waard, momenteel wordt het verhandeld voor een bedrag van ruim 816 euro.

Aandelen als salaris

Het vermogen van Musk is echter niet alleen te danken aan de stijging van de koers. De slimme ondernemers heeft namelijk afspraken gemaakt over zijn beloning. Zo is zijn salaris afhankelijk van de prestaties van het bedrijf. Hij heeft daardoor het recht om bij bepaalde prestaties beloond te worden met opties. Op die manier kan hij dus aandelen van Tesla aanschaffen tegen ene veel lagere prijs. Dat vertaald zich dus in een forse toename van zijn vermogen. Elon Musk zelf is alles behalve onder de indruk van zijn nieuwe positie. Hij vindt het vooral raar en zegt doodleuk dat het gewoon tijd is om weer aan het werk te gaan.