Als je echt superfit wilt worden kun je er voor kiezen om je dagelijks in het zweet te werken in de plaatselijke sportschool. Of dat veel succes zal hebben is nog maar de vraag. Veel trainen is namelijk geen garantie voor succes, intensief trainen daarentegen wel. Naar nu blijkt is het veel effectiever om je te richten op het minimale aantal uur beweging per dag. Kwaliteit boven kwantiteit.

Fit worden met minimale inspanning

Even terug naar 1 januari, het nieuwe jaar. Grote kans dat je vol overgave hebt besloten om dit jaar de zaken anders aan te pakken. Minder vlees eten, minder alcohol en meer bewegen. Goed bezig dus, maar de kans dat je hier in week 2 al weer op terugkwam is nog groter. We kennen het. Op een gegeven moment gaat de motivatie achteruit en wordt de gang naar de sportschool een verplichting. Iets minder vaak gaan zou ideaal zijn, maar haal je daarmee wel je doel om een stuk fitter te worden?

Goed nieuws. De kans is groot dat je juist eerder fit zal zijn wanneer je iets minder beweegt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je aan zo’n 2,5 uur sporten per week genoeg hebt. Dat is bijvoorbeeld het geval als er sprake is van een gemiddelde tot zware inspanning, bijvoorbeeld bij fitness en fietsen. Je kunt overigens volstaan met nog minder inspanning, bijvoorbeeld bij interval trainingen. Door de intensiviteit heb je al aan 1,5 uur per week genoeg.

Gewoon sporten is voldoende

Slechts 1,5 tot 2,5 uur per week bewegen klinkt ideaal, maar het is wel afhankelijk van je doel. Wil je gewoon je conditie opkrikken en je een stuk fitter voelen dan heb je aan maximaal 2,5 uur actief bezig zijn al genoeg.

Je hoeft je dus niet uit te sloven, geen proteïneshakes te drinken of omslachtige voedingsadviezen op te volgen. Je lichaam kan, zo blijkt, best een paar dagen zonder intensieve trainingen. Zelfs als je al gaat zweten bij het horen van het woord ‘sportschool’ zijn er voldoende mogelijkheden om aan die minimale hoeveelheid inspanningen te voldoen. Gewoon fietsen of wandelen is op zich al goed genoeg.

effectief trainen

Iedereen kan 2,5 uur per week vrijmaken

Ben je nog geen 65, dan red je het prima met 2,5 uur bewegen per week. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je buiten die uren er een ongezonde leefstijl op na kunt houden. Maak je er een gewoonte van om regelmatig een overvloed aan calorieën naar binnen te werken, kijk er dan niet van op als blijkt dat die 2,5 per week gemiddeld intensief sporten onvoldoende is. De 2,5 uur zijn voldoende mits je de rest van je leefstijl er omheen ook op orde hebt en je die 2,5 uur ten volste benut. Nogmaals: kwaliteit boven kwantiteit.

En de resterende tijd?

Met die beperkte hoeveelheid tijd die je nodig hebt om je weer fit te voelen, hou je natuurlijk een zee aan tijd over. Dan kun je er voor kiezen om lekker te Netflixen of de nieuwste PS4 games uit te proberen. Wil je het helemaal goed aanpakken volg dan ook het andere advies van de experts op: doe in ieder geval twee keer per week iets met sport. Push-ups en squats zijn dan ideaal. In beide gevallen ben je goed bezig, je zorgt daardoor voor een verbetering van je metabolisme.

Conclusie: staat je niet suf op oneindig vaak sporten en de stress (of tegenzin) die dit oplevert, maar kies je momenten om aan de 2,5 uur per week te komen en je zit gebakken.