Hoewel de meeste luchtvaartmaatschappijen vandaag de dag bezig zijn met het comfortabeler en luxer maken van hun vluchten denkt Hermeus Corporation daar heel anders over. Het is een nieuwe Amerikaanse start-up die bezig is met het ontwikkelen van een supersonisch vliegtuig. De Hermeus Jet zal hun paradepaardje worden en zal jou in slechts 90 minuten al in New York kunnen afzetten.

Hermeus Corporation

De naam van het bedrijf zal je waarschijnlijk niet bekend in de oren klinken, maar niet voor lang meer. De in Atlanta gevestigde start-up gaat namelijk een record aan vliegsnelheid plaatsen, mits de Hermeus Jet dan ook daadwerkelijk gebruikt zal worden. Hoe het er nu naar staat zal dit vliegtuig twee keer zo snel als de Concorde zijn. De Concorde vloog vanaf Londen naar New York in zo’n 4,5 uur vloog, maar maakte in 2003 zijn laatste vlucht.

Hermeus Jet

De Jet waar zal met een snelheid van Mach 5 vliegen! Dit betekent dat het vliegtuig 5 keer sneller dan de snelheid van het geluid reist. Zo zal de Hermeus Jet ruim 7.403 kilometer kunnen vliegen op een snelheid van zo’n 5.310 kilometer per uur. Als je nagaat dat de afstand tussen Amsterdam en New York 5.859 kilometer is, legt dit vliegtuig dit reisje af in net iets langer dan één uur!

We’ve set out on a journey to revolutionize the global transportation infrastructure, bringing it from the equivalent of dial-up into the broadband era, by radically increasing the speed of travel over long distances,” verklaard AJ Piplica, Hermeus’ mede-oprichter en CEO.

Hermeus Jet

Hindernissen

Bij de Concorde hebben we gezien dat er voor een bedrijf van een hypersonisch vliegtuig veel hindernissen moeten overwonnen worden. Zo beschikken we wel momenteel over de juiste engineeringscapaciteit voor zo’n vlucht, maar schuilt het echte probleem in andere uitdagingen. Denk hierbij aan het financiële- en milieuproblemen. Zo snel vliegen zal ontzettend veel brandstof verbranden, waardoor langzaam vliegen een stuk efficiënter zal zijn. Toch laat Paul Bruce – senior docent aan de Aeronautics Department van het Londense Imperial College – ook weten dat als er een markt voor is, dit hoe dan ook gaat gebeuren. Ticketprijzen zullen dan rond de 3.000 dollar voor een enkeltje liggen.

Concurrentie

Hermeus Corporation is niet de enige die bezig is met het ontwikkelen van supersonische vliegtuigen. Zo heeft Boeing in juni 2018 ook al aangegeven bezig te zijn met het ontwikkelen van een hypersonisch vliegtuig, maar ook Lockheed Martin en Aerion Coroporation hebben dezelfde plannen. Naar verwachting zal het nog zo’n 10 jaar duren, voordat we de hypersonische vliegtuigen op de markt zullen zien.