Ieder jaar rond september zijn alle ogen gericht op EA Sports. Het gamebedrijf Electronic Arts releaset rond die tijd elk jaar een nieuwe voetbalgame. Vorig jaar kwam FIFA 22 uit, maar de game gaat in de toekomst drastisch veranderen.

EA Sports stopt met het maken van ‘FIFA’

FIFA is al jarenlang dé voetbalgame op Xbox en PlayStation. PES ging al deze tijd de concurrentie aan, maar kon eigenlijk nooit tippen aan het succes van EA Sports. De laatste game onder de oude naam wordt FIFA 23. Er is onder andere voor een nieuwe naam gekozen om verwarring met de gelijknamige wereldvoetbalbond te voorkomen. Vanaf 2023 gaat het spel EA Sports FC heten. Overigens verandert er voor de gebruiker niet ongelofelijk veel. EA Sports laat via de website weten dat EA Sports FC content gaat bevatten die de spelers gewend zijn en dat de nieuwe overeenkomst tussen EA en FIFA over de naam van de games losstaan van andere overeenkomsten en licenties tussen de partijen. Toch gaat de voetbalbond ook zelf games ontwikkelen.

Voetbalbond komt met eigen ‘FIFA’

Volgens de voetbalorganisatie FIFA komen er nieuwe voetbalspellen in samenwerking met verschillende uitgevers en ontwikkelaars. Tot nu toe werden de FIFA-games exclusief door EA Sports ontwikkeld en uitgegeven door EA zelf. Maar door hun nieuwe overeenkomst met de wereldwijde voetbalbond gaan hun dus verder onder een andere naam. Dat biedt mogelijkheden voor de FIFA.  Het werken met verschillende partijen zou er volgens de voetbalbond voor moeten zorgen dat voetbal- en gaming-fans meer keuze krijgen in wat voor voetbalgames ze willen spelen. Zo zijn de eerste spellen al in ontwikkeling en moeten later dit jaar uitkomen in aanloop naar het WK voetbal.

Concurrentie met EA Sports

Daarnaast wil de FIFA in 2024 de concurrentie aangaan met EA Sports. “De enige echte authentieke voetbalgame die de naam van FIFA draagt blijft de beste voor gamers en voetballiefhebbers”, laat FIFA-voorzitter Gianni Infantino weten in een statement. “FIFA 23, FIFA 24, FIFA 25 enzovoorts. Dit spel blijft het beste.” Het gaat voor de FIFA een grote uitdaging worden om binnen twee jaar een voetbalgame te ontwikkelen die de concurrentie kan aangaan met EA Sports. FIFA 22 telt namelijk ongeveer 10 miljoen gebruikers en driekwart daarvan hebben een team aangemaakt op FIFA Ultimate Team.