Het wereldkampioenschap schaken is net een maand voorbij. Twee mannen die veel slimmer zijn dan ons dit spel zien spelen laat het altijd simpel lijken. Voor we het weten loopt onze gedachtegang uit de hand: we weten hoe de toren beweegt, we weten hoe het paard beweegt, wij kunnen vast net zo goed schaken als de wereldkampioen. Maar dan moeten we natuurlijk wel één schaakbord kopen die ons niveau representeert. Één probleem: we kunnen ze niet betalen. Dit zijn de vijf duurste schaakborden ter wereld.

Carolingi XIV Schaak Set

Van de Carolingi XIV schaak set zijn tien versies. Iedere versie haalt inspiratie van een historisch gevecht. Van Japanse oorlogen tot Karel de Grote. Ieder bord en stuk zijn handgemaakt en bestaan geheel uit goud en zilver. Deze borden zijn ter decoratie, maar wie het durft kan er een potje mee spelen. Ieder van de tien borden gaat voor een andere prijs; waarschijnlijk ben je rond de 100.000 kwijt.

duurste schaakborden gewoonvoorhem 1 duurste schaakborden gewoonvoorhem 3 duurste schaakborden gewoonvoorhem 2

J. Grahl Schaak Set

Jim Grahl heeft deze schaak set gemaakt in 1972 en is de enige in zijn soort. De stukken zijn solide zilver en 14 karaats goud waardoor ze ieder bijna een halve kilo wegen. Het design is ontleent uit de 14e eeuw, daarnaast gaat het ontwerp door tot in de kleinste details. Het bord is gemaakt van ebbenhout versiert met zilver. Een replica – niet het origineel – kost je rond de 450.000 dollar.

duurste schaakborden gewoonvoorhem 4

Royal Diamond Schaak Set

De Royal Diamond schaak is van het Belgische bedrijf Charles Hollander. Wie de website bezoekt ziet bijna direct de slogan ‘speelgoed voor miljardairs.’ Noem het object en waarschijnlijk verkopen ze het bij Charles Hollander belegd met diamanten. Franse artiest en juwelier Bernard Maquin maakt het schaakbord voor Charles Hollander om te verkopen. Het ontwerpproces en productie kost bijna 4.500 uur. De stukken zijn 14 karaats goud en in totaal belegd met 9.900 witte en zwarte diamanten. Nu is het begrijpelijk waarom het bord een half miljoen dollar kost.

duurste schaakborden gewoonvoorhem 6 duurste schaakborden gewoonvoorhem 5

Art of War Schaak Set

Dit bord is een ode aan het beroemde boek ‘De kunst van het oorlogvoeren’ (art of war) geschreven door Chinese generaal en militair Sun Tzu. Het is van massief goud en kostbare edelstenen. Het uiterlijk van de stukken zijn beïnvloed door Aziatische cultuur. Het bord is onder de hamer gegaan, waarbij het op één na hoogste bod 750.000 dollar is geweest. Wat het winnende bod heeft bedragen is niet bekend.

duurste schaakborden gewoonvoorhem 7

Jewel Royale Schaak Set

De duurste bewaren we voor het laatst. De stukken van de Jewel Royale schaak set zijn versierd met goud en edelstenen. Er is verder weinig bekend over het bord. Je hoort hem te kunnen bestellen voor exact 1.327.515 dollar. Na een productieproces van vier maanden krijg je hem in huis. Waar je hem moet bestellen is ons echter een raadsel.

duurste schaakborden gewoonvoorhem 8 duurste schaakborden gewoonvoorhem 9