Dat alcohol naast de vervelende kanten (helse katers) ook veel positieve dingen met zich meebrengt, wordt weer duidelijk dankzij nieuw onderzoek. Met een slok op versier namelijk een stuk makkelijker dames dan wanneer je hartstikke nuchter bent. Een biertje aan de bar kan jouw sleutel zijn tot succes bij de vrouwen. Maar voordat je Tinder van je telefoon wist, is het misschien verstandig om eerst alle details te weten.

Makkelijker in de omgang door de alcohol

Eén van de voordelen van alcohol is dat het ervoor zorgt dat de sfeer gezelliger is, en dat er ook vaker wordt gelachen. Kortom, je krijgt eerder het gevoel dat het erbij hoort en niet onbelangrijk op sociaal gebied: je grenzen verleggen wordt met een slok op een stuk eenvoudiger. Ben je dus van nature verlegen, dan is de kans groter dan je nu opeens wel op de leuke vrouw durft af te stappen. Best gunstig, niet?

alcohol

Less is more

Dat het makkelijker is om met een slokje op contact te leggen is mooi meegenomen, maar er is ook een keerzijde. Na een tweetal biertjes neemt het effect af en wordt je concentratie ook een stuk minder. Toch is het niet altijd ‘slecht’. Alcohol zorgt er namelijk ook voor dat je behulpzamer wordt. Uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam blijkt dat mensen die alcohol hebben gedronken sneller een ander te hulp zullen schieten dan de nuchtere cafébezoeker.

Nadelen van alcohol

Matig alcoholgebruik kan een paar positieve neveneffecten hebben, maar teveel drinken hakt er helaas flink in. Ten eerste heeft het menselijk lichaam moeite om alcohol effectief af te breken, met als gevolg dat veel organen door alcoholgebruik beschadigd kunnen raken. De Wereld Gezondheidsorganisatie, WHO, heeft berekend dat 6 procent van de sterfgevallen direct of indirect wordt veroorzaakt door alcohol.

Is (gematigd) alcoholgebruik wel positief?

Of alcohol daadwerkelijk goed of slecht is voor het lichaam is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan het aan de ene kant juist een positieve werking hebben op het hart en de bloedvaten, aan de andere kant speelt alcohol een bedenkelijke rol bij de opslag van vet in het lichaam. Gematigd drinken weegt mogelijk wel op tegen de negatieve effecten, maar het verstandigste is nog altijd om dit minimaliseren. Het Nederlandse Voedingscentrum raadt daarom het gebruik van alcohol volledig af, om maar een voorbeeld te noemen. Mocht je dan toch wilt drinken, beperk het dan tot een glaasje.