Gear

Dit is het verschil tussen een laptop en een Chromebook

verschil tussen laptop en chromebook

Heb je het echt helemaal gehad met de manier waarop je Windows laptop werkt (of liever gezegd, niet werkt), dan zijn er tal van alternatieven. Zit je redelijk goed bij kas dan is een iMac uiteraard een geweldig alternatief, maar de kans is groot dat je bankrekening niet extreem goed gevuld is om ‘even’ zo’n apparaat aan te schaffen. Het echte alternatief komt van Google. De Chromebooks zijn bezig aan een flinke opmars en kunnen (bijna) net zoveel als een gewone laptop. Wij leggen het verschil tussen een laptop en een Chromebook even uit.

Geen Windows maar Chrome OS

Het OS van een reguliere laptop is Windows. De Chromebooks maken echter geen gebruik van Windows, maar van het eigen OS, Chrome OS. In de meeste simpele zin is het een variatie op Android. Je kunt er dus geen Windows programma’s op installeren. Wat je er tegenwoordig op kunt installeren zijn Android apps.

Ook voor programma’s als Word en Exel zijn er app-versies die net zo goed werken en makkelijk te downloaden (en versturen) zijn in een ‘echt’ Word-format. Dat gegeven heeft ervoor gezorgd dat je gewoon gebruik kunt maken van al je vertrouwde apps. Niet alle Android apps zullen op een Chromebook werken, gewoon omdat je bijvoorbeeld niks hebt aan een stappenteller op je Chromebook.

Opslag in de cloud, een verschil tussen een laptop en een Chromebook

De eerste generatie Chromebooks waren duidelijk bedoeld om er online mee te werken. Het geheugen was vaak beperkt en van een harde schijf was al helemaal geen sprake. Dat kan een groot voordeel zijn, alles wordt namelijk in de cloud opgeslagen en je kunt dus altijd en overal bij je bestanden en documenten. Tegenwoordig zijn de Chromebooks veel sneller geworden en heb je via de Solid State Drive (SSD) voldoende gigabytes tot je beschikking. De Chromebooks zijn tegenwoordig ook steeds meer geschikt voor het offline werken. Heb je even geen verbinding, dan wordt alles gewoon opgeslagen. Als de verbinding wordt hersteld wordt alles gewoon netje weer geüpload via Google Drive. Dit is misschien wel het voornaamste verschil tussen een laptop en een Chromebook.

Microsoft Office werkt nu wel op een Chromebook

Een van de grote nadelen van Chromebooks was dat je Microsoft Office toepassingen niet kon installeren. Dat was vooral een nadeel voor de wat oudere gebruiker die daar juist aan gewend was. Sinds kort is dat verleden tijd en kun je gewoon met Chrome OS ook gebruik maken van die toepassingen. Overigens kun je natuurlijk ook gewoon Google Docs, Spreadsheets of Presentaties gebruiken.

(Bijna) net zo goed als een gewone laptop

Een ander verschil tussen een laptop en een Chromebook is dat laatstgenoemde per definitie goedkoper zijn dan een gewone laptop. Vaak wordt er gedacht dat een Chromebook dus minder krachtig is dan een Windows laptop. Die stelling ging een paar jaar geleden nog wel op, maar de huidige generatie Chromebooks doen het niet onder voor de meeste moderne laptops. Werkgeheugens tot 16GB zijn geen uitzondering meer en ook de processors kunnen zich meten met de concurrentie.

Hardware

De recente verbeteringen wat betreft de hardware hebben ervoor gezorgd dat een Chromebook een goed alternatief is voor een Windows laptop. Het verschil tussen een laptop en een Chromebook wordt wat dat betreft steeds kleiner. Dat wil niet zeggen dat je er alles mee kan. Wil je lekker kunnen gamen, dan is een Chromebook niet echt de meest voor de hand liggende keuze. Zo kun je geen externe grafische kaart aansluiten en ben je dus afhankelijk van de grafische prestaties van de Intel- of AMD processor. Zoek je een laptop waarmee je alles uit je game-beleving kunt halen, check dan deze suggesties. 

Alternatief voor een Windows laptop

Net als voor het gamen is een Chromebook ook niet echt geschikt voor grafische bewerkingen. Dat ligt dus niet aan de beschikbare software, maar wel aan de mogelijkheden van de processor. Zoek je dus een goedkoop alternatief voor de meeste werkzaamheden zoals e-mailen, tekstverwerking, surfen en muziek streamen, dan is een Chromebook een prima keuze.