Gear

70-jarige vrouw koopt diamant op rommelmarkt die godsvermogen waard blijkt te zijn

diamant godsvermogen

Het begrip rommelmarkt zegt vaak al genoeg. Er wordt voornamelijk ‘rommel’ verkocht. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.  Volgens de BBC heeft een vrouw van in de 70 die woont in Northumberland (Noord-Engeland) een diamant gekocht waarvan ze dacht dat het prul was. Deze diamant bleek in werkelijkheid maar liefst 34 karaats te zijn.

In één klap miljonair

De vrouw over wie het gaat wil graag anoniem blijven. Wel verteld ze aan een lokale nieuwsdienst dat ze zich niet meer kan herinneren op welke rommelmarkt het was. Jarenlang dacht je dat het om een goedkoop kostuumjuweel ging, totdat ze hem liet taxeren bij veilinghuis Featonby’s Auctioneers & Valuers. Daar bleek dat de diamant een waarde heeft van maar liefst £ 2 miljoen, omgerekend circa € 2,4 miljoen.

Foto: Featonby’s Auctioneers & Valuers

De diamant belandde bijna in prullenbak

Toen de vrouw op leeftijd haar huis aan het schoonmaken was, gooide ze de zeldzame diamant met de waarde van zes cijfers bijna in de prullenbak. Haar buurvrouw stelde voor om de diamant te laten taxeren.

Mark Lane van Featonby’s Auctioneers verteld: “De dame kwam binnen met een tas die gevuld waren met juwelen, het zat in een doos samen met haar trouwring en een aantal goedkope kostuumjuwelen.’

Toen Lane’s de diamant voor het eerst zag dacht hij dat het om een minder zeldzame ‘zirkonia’ ging. Hij liet de diamant een paar dagen op zijn bureau staan voordat hij besloot zijn diamanttester erbij te halen. Tot zijn grote verbazing lichtte de diamantmachine meteen op.

Erg waardevol

De diamant werd vervolgens naar partners in London gestuurd. Daarna werd het gecertificeerd door experts in Antwerpen (HRD Diamond Grading Laboratory, red) die hebben bevestigd dat het om 34 karaats gaat. Lane besloot om de diamant over te kop van de dame en zegt dat het een van de meest waardevolle items is die hij ooit heeft mogen taxeren. “De kleur, helderheid en de grootte… om een diamant van 34 karaats te vinden is buiten de maatstaf.”

The Secret Stone

De diamant wordt op 30 november geveild bij de Feationby’s single-lot veiling onder de toepasselijke naam: The Secret Stone. Volgens het veilinghuis zag de diamant tussen de £ 1.600.000 (€ 1,90 miljoen) – £ 2.000.000 (€ 2,37 miljoen) gaat opleveren.