Food & Drinks

Deze producten kun je minder lang bewaren dan je denkt

Producten

Heb je je ooit afgevraagd hoe lang je bepaalde voedingsmiddelen kunt bewaren? Het is belangrijk om te weten hoelang voedsel goed blijft, zodat je verspilling en bederf kunt voorkomen. In dit artikel bespreken we de houdbaarheid van bloem, kruiden, olie, thee en havermout. Lees verder om meer te weten te komen!

1. Bloem: tot twee jaar in een luchtdichte verpakking

Bloem is een essentieel ingrediënt in veel recepten, maar hoe lang kun je het eigenlijk bewaren? Over het algemeen kun je bloem tot ongeveer twee jaar bewaren als het goed wordt opgeslagen in een luchtdichte verpakking. Na verloop van tijd kan bloem echter zijn smaak en kwaliteit verliezen, dus het is het beste om volkorenmeel binnen twee of drie maanden te gebruiken.

Als je wilt dat bloem langer meegaat, kun je overwegen om het in de vriezer te bewaren. Op deze manier blijft de bloem maximaal zes maanden goed en behoudt hij zijn kwaliteit voor toekomstige baksessies.

2. Kruiden: ongeveer 6 maanden houdbaar

Kruiden spelen een belangrijke rol bij het op smaak brengen van gerechten en kunnen vaak een gerecht naar een hoger niveau tillen. Maar net als andere voedingsmiddelen hebben ook kruiden een beperkte houdbaarheid.

Over het algemeen kun je gedroogde kruiden ongeveer zes maanden bewaren. Na deze periode kan de smaak van de kruiden minder worden en is het het beste om ze weg te gooien. Het is ook belangrijk om je kruiden op een koele, droge plaats te bewaren, omdat vocht de smaak en kwaliteit kan beïnvloeden.

3. Olie: controleer kleur en geur voor bruikbaarheid

Olie is een veelgebruikt ingrediënt in de keuken en wordt vaak gebruikt bij het bakken, braden en marineren van gerechten. Maar hoe lang blijft olie eigenlijk goed?

De houdbaarheid van olie varieert afhankelijk van het soort olie dat je gebruikt. Olijfolie heeft bijvoorbeeld over het algemeen een houdbaarheid van ongeveer een jaar, terwijl sesam-, druivenpit-, walnoot- en avocado-olie een kortere houdbaarheid hebben.

Om te controleren of je olie nog bruikbaar is, kun je letten op veranderingen in kleur en geur. Als de olie troebel of ranzig ruikt, is het waarschijnlijk niet meer goed en moet je deze vervangen.

4. Thee: maximaal 1-2 jaar houdbaar

Thee is een populaire drank die in verschillende varianten verkrijgbaar is, zoals witte thee, groene thee en donkere thee. Maar hoe lang kun je thee eigenlijk bewaren?

Over het algemeen blijven witte en groene thee ongeveer zes maanden goed, terwijl donkere thee langer houdbaar is. Na verloop van tijd kan de smaak van oudere thee verminderen en daarom wordt aanbevolen om thee van 1 of 2 jaar oud niet meer te gebruiken.

Om de houdbaarheid van je thee te verlengen, is het belangrijk om deze op een droge plek in een goed afsluitbaar potje te bewaren. Op deze manier behoudt de thee zijn smaak en kwaliteit langer.

5. Havermout: ververs elke vier tot zes maanden

Havermout is een voedzaam ontbijtoptie die vaak wordt gegeten met melk, yoghurt of fruit. Maar net als andere voedingsmiddelen heeft ook havermout een beperkte houdbaarheid.

Het wordt aanbevolen om havermout elke vier tot zes maanden te vervangen, omdat de gezonde oliën in havermout gemakkelijk kunnen bederven. Als je merkt dat je havermout muf ruikt of een ranzige smaak heeft, gooi het dan weg en koop verse havermout.

Het is belangrijk om te weten hoelang je bepaalde voedingsmiddelen kunt bewaren om verspilling en bederf te voorkomen. Bloem kan ongeveer twee jaar worden bewaard, kruiden ongeveer zes maanden, olie varieert afhankelijk van het soort olie, thee maximaal 1-2 jaar en havermout moet elke vier tot zes maanden worden vervangen.

Door op de houdbaarheidsdatums van voedingsmiddelen te letten en ze op de juiste manier op te slaan, kun je ervoor zorgen dat je altijd verse en smakelijke gerechten kunt bereiden. Dus vergeet niet om regelmatig je voorraadkast te controleren en producten tijdig te vervangen!

Bron: RTL Nieuws