Other

De wondere wereld van de scheten: acht dingen die je nog niet wist

scheten

Wat hebben uiensoep, hachee, bruine bonen en chinees eten met elkaar gemeen? Het juiste antwoord is ‘scheten laten’. Je kunt er tal van namen aan geven zoals winderigheid, windjes, buikwind, darmgas, flatus en ruft. Duidelijk is in ieder geval dat het produceren van een of meerdere scheten nog steeds een flink taboe kent. Afgezien van het vaak storende geluid, zorgt het ook voor de verspreiding van een onaangename lucht. Zelfs scheten die je niet hoort, stinken nog altijd het meest.

Scheten laten is heel natuurlijk

Het al dan niet gewild laten ontsnappen van lucht uit je darmen is nog altijd een niet te tolereren verschijnsel. Toch doen we het allemaal dagelijks. Soms heb je het niet in de gaten, maar gemiddeld genomen laten we zo’n 12 tot 25 windjes per dag. Je zou dus denken dat je ondertussen wel een scheet-expert bent geworden in de loop der jaren.  Toch valt er nog een hoop te vertellen over onze winderigheid. De leukste tien feitjes delen we graag met je.

De geur vertelt veel

De ene scheet is de andere niet. Gelukkig maar, want dankzij de geur van je scheten kun je een heleboel vertellen over je voeding. Zo wordt een zurige schetenlucht veroorzaakt doordat je lichaam moeite heeft met de verwerking van koolhydraten. Heb je daar vaak last van, laat dan de volgende keer de pasta even staan.

Ruiken jouw windjes daarentegen meer naar rotte eieren, dan is de kans groot dat je veel dierlijke eiwitten hebt geconsumeerd. Dat zorgt er namelijk voor dat er zwavelverbindingen vrijkomen en die zijn verantwoordelijk voor de kenmerkende geur. Mocht je overigens denken dat dit het moment is om vegan te worden, denk dan nog maar een keer na. Plantaardig voedsel is lastiger te verteren voor ons lichaam en dus laten vegans meer scheten dan non-vegans. Overigens stinken de scheten van vegetariërs aanzienlijk minder.

Scheten stinken vaak niet

Dat scheten stinken, zul je wel weten, maar wat je niet wist is dat het overgrote deel geurloos is. In slechts 1 procent de gevallen is er daadwerkelijk sprake van een duidelijk waarneembare geur. Helaas ruikt dat nog steeds niet naar roosjes.

Vrouwenscheten stinken harder

Goed nieuws voor de mannen: vrouwenscheten stinken harder! Kunnen ze zelf niks aan doen, het vrouwenlichaam produceert namelijk meer waterstofsulfide.

Voedsel dat zorgt voor meer scheten

Heb je erg veel last van winderigheid, dan kan het een aardige suggestie zijn om bepaalde voeding te laten staan. Zoetstoffen zoals glucose-fructosestroop, maar ook zwavelhoudende voeding zoals bloemkool en eieren kunnen een stimulerende werking hebben als het gaat om winderigheid. Ook koolzuurhoudende dranken zoals bier en cola kunnen ervoor zorgen dat je extra veel scheetjes moet laten.

Scheten krijgen voorrang

Laat je vaak scheten? Mooi zo!dat betekent namelijk dat je darmen optimaal werken. Wonderbaarlijk genoeg geeft je lichaam namelijk voorrang aan het laten van scheten. De verklaring is vrij eenvoudig: het lichaam produceert namelijk waterstofsulfide, het gas wat vrijkomt als je een windje laat. Dat is een stof die in principe giftig is en dus wil het lichaam daar zo snel mogelijk van af. Dat is bijzonder slim geregeld, want zo houdt je lichaam energie over om de benodigde energie uit het voedsel te halen.

Snelheidsrecord

Ooit willen weten hoe snel een scheet je lichaam verlaat? Met een beetje geluk is dat zo’n 11 kilometer per uur. Een hardloopwedstrijd winnen ze zeker niet, maar toch is het behoorlijk rap.

Scheetkussens van vroeger

Naast de stinkbommen, bestaat er al eeuwen zoiets als een scheetkussen. Leuk om een goede grap mee uit te halen. Het principe van zo’n schetenkussen is niet helemaal nieuw. De oude Romeinse heerser Elagabalus had niet alleen een grote veroveringsdrang, maar ook een goed gevoel voor humor. Hij gebruikte een opgeblazen dierenblaas en legde deze op de stoel van zijn gasten. Je raadt het al, dat was lachen, gieren, brullen. Het moderne scheetkussen ontstond trouwens in het Canadese Toronto en kostte bij de introductie zo’n 35 cent. Die is dus niet gemaakt van een dierenblaas, maar van rubber.

Je ‘eerste’ scheet

Net zoals een eerste zoen is er ook zoiets als je eerste scheet in je relatie. Gewoon ongegeneerd je gas kwijtraken. Een beetje partner moet dat toch wel kunnen tolereren. Maar wanneer kun je dat nu eigenlijk wel maken? In ieder geval niet op de eerste date. Volgens onderzoek is het toelaatbaar na ongeveer negen maanden. Dan is het nog steeds niet ‘netjes’, maar is de kans groter dat het wordt geaccepteerd.

Bron: Quest