Sports

Zo pak je de perfecte grip bij het deadliften

Deadliften

Klaar om de wereld van deadliften te veroveren en tegelijkertijd je biceps heel te houden? Mooi, want we gaan het hebben over een cruciaal element van deze oefening: je grip. Niemand wil tijdens een intense liftsessie plots een 'auw' momentje hebben omdat de grip niet optimaal was. We vertellen je hoe jij de beste grip behoudt tijdens deze intensieve oefening. Zo til jij straks veilig zoveel mogelijk kilo's.

De beste grip voor beginners én pro’s

Als je net begint met deadliften, is het advies duidelijk: houd het simpel en veilig. Strength And Conditioning Coach Bram Strik zegt tegenover Men’s Health: “Ga voor de gewone grip, met beide handen over de stang en de handpalmen naar je toe.” Lekker duidelijk, toch? Deze grip is jouw beste vriend als je start met liften. Maar, zoals het met alle goede vrienden gaat, er komt een moment dat je misschien meer nodig hebt. Zwaardere gewichten vragen om een sterkere grip, en daar komt de over-under grip om de hoek kijken. De ene hand over de stang, de andere eronder. Klinkt als een goede deal, toch?

Risico’s van de gemixte grip

Maar wacht, voordat je nu meteen de gym induikt en begint te gooien met gewichten, even een belangrijke waarschuwing. De gemixte grip heeft een klein risico, vooral als je techniek nog niet helemaal on point is. “Beginners hebben soms de neiging om hun armen een beetje te buigen en aan de stang te trekken. En voilà, daar gaat je bicep,” waarschuwt Bram. Dus, hoe vermijd je een ongewenste meet and greet met de EHBO? Simpel: denk aan je armen als twee sterke touwen met haken eraan. Trek niet met je armen, maar gebruik ze puur om de stang vast te houden. Zo blijft de spanning weg van je biceps en ben je klaar om veilig te liften met de gemixte grip. Trainse, en til ze veilig.