Gear

De beste budget televisie voor nog geen 600 euro

budget televisie

Een leven zonder televisie is voor de meesten ondenkbaar. Sterker nog, in veel gevallen is een dag geen tv kijken al voor de meesten funest. Duidelijk, de tv is belangrijk, al was het alleen maar vanwege de entertainmentwaarde. Gaat het ding stuk, dan weet je vaak ook niet hoe snel je een nieuwe moet bestellen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met de onvoorstelbaar grote keuze aan mogelijkheden is het de vraag wat nu echt een goede tv is.

Budget-tv: concessies doen

Ga je een televisie kopen, dan is het budget vaak doorslaggevend. De kans is groot dat je het apparaat niet op aflossing wilt kopen, dus wordt de portemonnee getrokken. Dat gezegd hebbende kan het verleidelijk zijn om de eerste de beste tv aan te schaffen die je jezelf kunt veroorloven. Veel slimmer is het om de tijd te nemen voor je een definitieve keuze maakt. Voor een bedrag van 600 euro of minder koop je namelijk al een bijzonder goede budget televisie.

Een budget van 600 euro voor een nieuwe televisie lijkt niet veel, maar is op zich voldoende. Belangrijk is wel dat je je verwachtingspatroon realistisch houdt: er zijn fijne modellen te vinden onder de 600 euro, maar verwacht hier geen hi-tech nieuwe toestanden en extra’s. De concessies ten opzichte van duurdere modellen zitten in een paar dingen: de beeldkwaliteit, het geluid en de handigheid in gebruik. We zullen ze één voor één even bespreken om je een beeld te geven van wat er te vinden is in deze prijsklasse.

HDR-weergave op een budget televisie

HDR-weergave is bij veel modellen een optie. De opties die we uitlichten zijn allemaal in staat om HDR-beelden weer te geven. Wil je écht genieten van spetterend beeld, dan kun je beter nog even door sparen. Maar is prima beeld goed genoeg? Dan zijn er voldoende leuke opties te vinden onder de 60o euro.

Geluidskwaliteit

Een ander niet onbelangrijk criterium is het geluid. Ook hier zul je bij een budget televisie een paar concessies moeten doen: het geluid is bij nagenoeg alle modellen in deze prijsklasse leuk, maar niet enorm bijzonder. Een Sony klinkt al gauw een beetje schel, een Phillips is ietwat blikkerig, maar minder schel dan de Sony. LG verrast met een aangenaam geluid, maar de Samsung steekt er kwalitatief toch met kop en schouders bovenuit.

Handigheid in gebruik en extra’s

Is de uitstraling, in combinatie met eventuele extra’s een ander criterium, dan kun je je lol op onder de 600 euro. Zoals verwacht heeft Philips Ambilight geïntegreerd. Wat de Sony televisie betreft zijn er ook wat voordelen op te noemen: de afstandsbediening is duidelijk en overzichtelijk, bovendien heeft het toestel aangename kijkhoeken. LG blinkt uit op een ander punt: een prettige bediening via webOS en de Magic Remote. Aan de andere kant bieden LG en Samsung juist een optimale gebruikservaring door de lage inputlag.

De winnaar onder de 600 euro

Als we alles op een rijtje zetten komen we uit bij een toestel wat kwalitatief het meeste biedt voor nog geen 600 euro: de Samsung 50RU7170. Belangrijke punten van de Samsung zijn de beeldkwaliteit, de goede fabrieksafstellingen en het hoogste contrast. Neem daarbij de aangename prijsstelling van 499 euro voor het toestel. Daarbij is het duidelijk waarom dit de beste keuze is. Die prijs is overigens de prijs die Bol.com hanteert. De kans is dus aanwezig dat je lokale televisieboer het toestel voor een hogere prijs verkoopt. Goed zoeken kan dus voordelig uitpakken.

Alternatieven

Mocht je toch liever een ander merk willen hebben, dan zijn er voldoende alternatieven beschikbaar. Let wel bij het maken van een keuze op de individuele min- en pluspunten.

Sony KD-49XG7096

589 euro

+ Lage inputlag
+ Mooie afstandsbediening
+ Prima kleurweergave
– Contrast
– geluidskwaliteit

Philips 50PUS7304

595 euro

+ Contrast
+ Kleurweergave
+ Inputlag
– Geluidskwaliteit
– Kijkhoeken

LG 49M8200PLA

555 euro

+ Inputlag
+ Afstandsbediening
+ Bouwkwaliteit
– Contrast
– Kijkhoeken

Bron: AD