Peter Lee, regisseur van veelbewogen films zoals BlacKkKlansman, komt binnenkort met een nieuwe film. De film, Da 5 Bloods geheten, zal gaan over een groep Afro-Amerikaanse veteranen. Jaren na de Vietnamoorlog keren ze terug naar het gebied waar ze oorspronkelijk vochten. De groep heeft een specifiek doel, dat ze zal confronteren met hun verleden en de gevolgen van de oorlog.

In Da 5 Bloods reist groep veteranen terug naar Vietnam

Samuel L. Jackson was oorspronkelijk in de race om één van de hoofdrollen in Da 5 Bloods op zich te nemen. Dit ging uiteindelijk niet door. In plaats daarvan worden de voornaamste rollen in de film onder andere gespeeld door Delroy Lindo en Clarke Peters. De groep die centraal staat in de film bestaat uit een aantal Afro-Amerikaanse soldaten van een speciale divisie. Hun leider wordt door de mannen gezien als de ‘best soldier who ever lived.’ Toch vindt hij de dood tijdens de Vietnamoorlog. De ‘Bloods’ zoals ze zichzelf noemen gaan op zoek naar de overblijfselen van hun leider. Dat niet alleen: ze hebben destijds een groot kapitaal verstopt in Vietnam. Nu proberen ze – onder andere met metaaldetectors – deze schat weer terug te vinden.

Da 5 Bloods

Realistische (na-)oorlogsfilm

Hun terugkeer naar Vietnam is niet zonder problemen. Het wordt al gauw duidelijk dat de soldaten nog zichtbaar last hebben van de gevolgen van de oorlog. Da 5 Bloods is hiermee niet zomaar een oorlogsfilm waarin het overwinnen van de vijand centraal staat. In plaats daarvan wordt er bewuste aandacht besteed aan de PTSS en nieuwe levens van de soldaten. Om te zien of ze hun vroegere leider én het geld terugvinden, moet je nog even geduld hebben. Vanaf 12 juni staat Da 5 Bloods namelijk op Netflix. Voor die tijd kunnen we al wel genieten van andere oorlogsfilms. Zo komt het vette oorlogsepos Midway binnenkort naar Netflix toe. Check hieronder alvast de trailer.