Van alle voertuigen die je in het verkeer weleens voorbij hebt zien razen is de motor met afstand de meest kwetsbare. Voor de motormuis was het risico om on the road te overlijden tussen 2010 en 2014 in ieder geval 30 keer zo groot als voor automobilisten. Daarom verwelkomen wij ieder futuristisch, technisch of intelligent initiatief die dit risico verminderd met open armen. Na de motorhelm met achteruitkijkcamera van Zona, de Brake Free helm met LED-verlichting of de smart helmet van Skully AR-1 is het nu de beurt aan de CrossHelmet X1.

Ook dit technische hoogstandje geeft een flinke impuls aan de veiligheid van motorrijders. Deze high-tech high-visibility helm is namelijk meer dan SMART met functies als navigatie, heads up display, achteruitkijkcamera, het analyseren van rij-informatie, muziek, sound control, functie voor groepsgesprekken en bluetooth. En ziet er ook nog eens gruwelijk uit in Luster Black of Iron Silver!

Rij-ervaring

De rij-ervaring zal comfortabeler zijn dan ooit tevoren. Niet alleen word je rij-informatie weergegeven op het heads-up display – dat aan de voorzijde van uw ogen is bevestigd – ook is de helm via GPS met jouw smartphone te verbinden waardoor je routes en bestemmingen altijd in zicht hebt. Daarnaast geeft de essentiële achteruitkijkcamera in combinatie met het brede vizier meer zicht op de weg dan je ooit voor mogelijk had gehouden – zoals gezegd; dode hoeken worden geëlimineerd.

CrossSound Control

Een primeur voor de motorfietsindustrie; CrossSound Control, het unieke ruiscontrolesysteem van de CrossHelmet, is ontworpen om omgevingsgeluiden te verbeteren of te verminderen, afhankelijk van de behoeften van de rijder. Met CrossSound kunnen weg- en motorgeluiden, die vaak verantwoordelijk zijn voor vermoeidheid van bestuurders in stedelijke omgevingen, veilig worden verminderd. Het systeem, bestuurd via de CrossHelmet-app, kan omgevingsgeluiden ook verbeteren in stille omgevingen om meer te horen tijdens het toeren.

Groepsgesprek

Het zou nu wel duidelijk moeten zijn dat de CrossHelmet te koppelen is aan jouw telefoon, via de speciale smartphone-app heb je eenvoudig controle over de functies van de CrossHelmet. Hiermee kan dus ook een groepchatfunctie worden ingeschakeld wanneer de fiets stilstaat, zodat je tegelijkertijd met meerdere vrienden kunt communiceren.

Er gaan verhalen dat de kickstarter in 2018 op de markt komt, maar op de officiële website crosshelmet.com staat genoteerd dat de verzending met aanvang van 2019 begint voor een prijs van $1,519 USD, omgerekend €1300,-.