De door de regering afgekondigde maatregelen tegen de verspreiding van het coranavirus houden Nederland in hun greep. Flatten the curve is het nieuwe adagio en bijna iedereen is daar in bepaalde mate de dupe van. Ga maar eens thuis werken als je heftruckchauffeur bent. Zelfs als je denkt het goed voor elkaar te hebben als zzp’er blijkt de realiteit net even iets weerbarstiger te zijn dan je had verwacht. Kortom, we blijven massaal thuis en dus slaat de verveling al snel toe. Gelukkig zijn we allemaal mensen en hebben we allemaal een mate van luiheid die er voor zorgt dat er voor iedereen wel een lijstje met klusjes bestaat die al veel te lang liggen te wachten.

Coronavirus kluslijst

Als je werkgever het zekere voor het onzekere heeft genomen (verstandig) en je naar huis heeft gestuurd met behoud van loon, dan kun je dus lekker in huis betaald gaan klussen. Een betere motivatie bestaat er niet en dus zetten we de leukste huis- tuin- en keukenklusjes voor je op een rij. Zaken die je eigenlijk al lang geleden had moeten doen, maar waar je op geen zin in had, of die niet urgent genoeg waren voor je to-do lijst. Nu dus wel.

Kabels en snoeren wegwerken

Grote kans dat je na de aanschaf van een nieuwe tv of game pc het veel interessanter vond om het ding uit te proberen dan het netjes wegwerken van die kabels. Vervelend, wat eerlijk gezegd wordt het er niet fraaier op. Die kabels kun je, als je het echt netjes wil doen, keurig wegwerken in een kabelgoot. Ben je een beetje handig dan zie je er amper wat van en heb je nooit last van rond slingerende kabels waarbij je ook nog een kans hebt op beschadigingen.

coronavirus

Kapotte plint vervangen

Je huiskamer lijkt misschien netjes. Wellicht heb je recent de muren geverfd, gordijnen vervangen of door middel van planten je woningen een nieuwe look gegeven. Allemaal mooi natuurlijk, maar vergeet ook niet om aandacht te besteden aan de noodzakelijke details. Een mooie vloer is pas echt af als de plinten er ook netjes bij liggen. Vaak is dit juist iets waar de minste aandacht aan wordt gegeven. Zonde, want is wat kapot of versleten is valt direct op. Een kapotte plint is zo vervangen en zorgt ervoor dat je weer van je woning kunt genieten zonder je aan dergelijke details te storen.

Zolder uitzoeken

Nederlanders kopen er op los en dat is op zich niet het grootste probleem. Het weggooien van de oude spullen is dat vaak wel. Maar al te vaak bewaren we de oude troep en onder het mom van tal van excuses belandt het op zolder. Daar ligt het eigenlijk niks anders te doen dan stof te vangen en ruimte bezet houden. Dat kan anders. Nu je toch tijd over hebt kun je net zo goed even een middag besteden aan het opruimen van die troep. Kom je veel nuttige spullen tegen, breng het dan naar de kringloper. Zo help je mee aan een duurzame wereld.

Laminaat maken / eindelijk gaan leggen

Mannen hebben ten opzichte van vrouwen een groot talent: afschuiven. We zitten boordevol goede plannen, zijn ongelofelijk creatief en gemotiveerd tot op het bot, tot we tot actie moeten over gaan. In bed is dat geen probleem, maar in huis zijn we vaak niet vooruit te branden. Komt mooi uit, want nu heb je geen enkel excuus meer om dat laminaat nog langer te laten liggen. Grote kans dat je ook al hebt gezorgd voor een goede ondervloer, bovendien is een lamineerset niet strikt noodzakelijk. Geen excuses dus, maar gewoon aan de slag gaan. Je woning ligt er dan weer fris bij, bovendien zal je partner je inspanningen ook prima kunnen waarderen.

coronavirus

Schuur opruimen

Je staat er vaak niet bij stil, maar de schuur wordt in de loop der tijd vaak ongewild gepromoveerd van bergruimte en fietsenhok tot afval annex rommelhok. Dat geldt ook voor de fanatieke doe-het-zelver die graag alles zelf doet en graag laat zien hoe handig hij is. Leuk, dat je twee rechterhanden hebt, maar opruimen is natuurlijk ook een talent. Dat heeft overigens twee voordelen: je realiseert in de meeste gevallen een zee aan ruimte en het werkt een stuk makkelijker als je alles kan vinden wat je zoekt en daadwerkelijk nodig hebt.

Kapotte peertje vervangen

Ja, het is heus prima te doen zonder die ene lamp, maar wees even eerlijk. Daar hoort gewoon een functionerend peertje in. Zie dit als de uitgelezen kans om je uitstelgedrag aan de kant te zetten en even te zorgen dat je niet ’s avonds met je telefoon hoef bij te schijnen in die hoek van de kast. Zo gepiept, voldoening is groot.

Tuinhekje repareren

Het lijkt wellicht geen enkel probleem voor jezelf als het tuinhekje niet meer goed sluit, maar anderen kunnen zich er wellicht wel aan storen. Nu is dus het moment om dat even aan te pakken. Tijdens de coronacrisis is het café toch gesloten, de pizzeria hoef je ook niet op te zoeken, dus echt een geloofwaardig excuus om het niet te doen is er niet. Ben je een beetje handig, dan is dat tuinhekje zo gerepareerd en wil je het echt goed doen, geef het dan ook even een frisse lik verf. De buurt zal je dankbaar zijn!