Als we denken aan een minuut gratis winkelen rennen we in onze gedachte hoogstwaarschijnlijk naar de gangpaden met bier, wijn en snacks. Kleine kans dat het eerste waar je aan denkt wc-papier zal zijn. Toch is precies dat hetgeen wat er in deze gekke tijden van coronacrisis het allerhardst doorheen vliegt in de supermarkten. Vier rolletjes? Niet ambitieus genoeg. Mensen kopen hele jumbopakken en sleuren het de winkels uit.

Hamsteren, niet de meest sociale actie

Sinds afgelopen donderdag is het raak. Er lijkt een knopje om te zijn gegaan in onze -normaal relatief nuchtere- Hollandse koppen en mensen zijn massaal aan het hamsteren geslagen. Rijen voor de supermarkten alsof je in de Efteling staat, karren vol voedingswaren die de achterbak van de Multipla in worden gewerkt en bovenal een bizarre razernij naar wc-papier.

wc-papier

Op sociale media verschijnen aan de lopende band video’s van lege schappen en kale supermarktpaden. Ook in Nederland heeft het dagelijks leven inmiddels iets weg van een (slechte) film. Ben jij nou een beetje spuit 11, onttrok je je van deze gekte of heb je simpelweg pas net ontdekt dat je aan je laatste rolletje wc-papier bent toegekomen, dan heb je misschien wel een probleempje te pakken. Om je een handje te helpen hebben we hier een paar prima alternatieven voor wc-papier op een rijtje. Zo kun jij de komende weken weer prima vooruit. Kunnen we meteen allemaal stoppen met die hamsterdrang. Blijft er ook nog wat over voor de mensen in de zorg die na een lange dag werken ook graag in alle rust hun boodschap willen kunnen doen (letterlijk en figuurlijk). Wel zo lief.

Alternatief 1: tissues/keukenrol

Het meest voor de hand liggende alternatief. De kans is groot dat je ergens in huis nog wel wat zakdoekjes of een rol keukenpapier hebt liggen. Prima om de hoge nood mee door te komen. In het geval van keukenrol: snij hem met een broodmes door midden. Zo lijkt het net een wc-rol én ga je een stuk zuiniger door de vellen papier heen. Let er wel op dat het van een ander materiaal is dan wc-papier. Wil je verstoppingen voorkomen gooi het dan in een prullenbak en niet in de wc zelf.

Alternatief 2: Thaise waterslang

Juist, een waterslang. In Thailand hangt er in veel toiletten wc-papier, maar dit is enkel bedoeld de boel een beetje droog te deppen. De slang naast het toilet is hetgeen waarmee je de grootse klus klaart. Zie het als een soort tuinslag om de boel schoon te spoelen. Geïnteresseerd in een waterslang in je eigen badkamer? Sluit hem dan simpelweg aan op de kraan en voilá, geen wc-papier nodig.

Alternatief 3: bidet

Grote kans dat je dit wel eens hebt zien staan: een bidet. Met deze extra wc-pot kun je na je boodschhap de boel makkelijk even spoelen. Nadeel? Je moet van pot wisselen en je badkamer moet wel de ruimte bieden voor een extra exemplaar. Misschien klinkt die Thaise waterslang zo gek nog niet eens.

Alternatief 4: bladeren

Nu komen we meer in de Bear Gryllis setting: je billen afvegen met een hoopje bladeren. Klinkt wat vreemd, maar heeft ook wel iets oer-mens-achtigs. In de survivalwereld is het de normaalste zaak van de wereld. BEn je niet zo avontuurlijk ingesteld of vallen er op je stadsbalkon niet veel bladeren te sprokkelen kun je wellicht beter voor een van de andere alternatieven gaan.

Alternatief 5: een bakje warm water

HEt laatste alternatief is misschien wel het meest simpele en vooral goedkope. Maar, je moet je wel even over een grens heen zetten. In Myanmar is het de gewoonste zaak van de wereld. Na het lozen van je behoefte maak je jezelf met een bakje water en -jawel- je handen weer schoon. Niet per se iets om naar uit te kijken, maar hé, desperate times call for desparate measures. Als het nog even zo door gaat heb je niet veel keuze zonder wc-papier in de winkels.