China is misschien wel het walhalla van ontwikkeling, technische hoogstandjes en iedere liefhebber van treinen – en dan met name Shanghai. hier bevindt zich namelijk de Shanghai Maglev Train, ook bekend als de Shanghai Transrapid. Het voertuig, ’s werelds snelste commerciële elektrische trein, brengt je in drie minuten en 20 seconden tussen de twee stations Longyang Road Station – Pudong International Airport met een topsnelheid van 431 km/u. Kaartje? Nog geen 10 euro.

Magnetisch zweven

Er is een snelheidsindicator in elke wagon, zodat je kunt zien hoe snel je op elk punt van de reis gaat. Als magneetzweeftrein maakt de trein gebruik van de maglev (magnetisch zweven) technologie in plaats van de conventionele manier waarmee reguliere treinen rijden. Maglev-technologie onthoudt zich van de wrijving tussen de rails en de trein door de twee te scheiden met een magnetische kracht. De trein rijdt letterlijk op een luchtkussen van een halve centimeter.

Snelheidsduivels

Even ter vergelijking, in 2022 zal de NS een nieuwe trein introduceren die een “schappelijke” 200 km/u haalt – waar de Thalys op sommige stukken over het nieuwe spoor door Nederland zo’n 300 kilometer per uur knalt. Voor uw informatie; in ’s werelds snelste achtbaan, de Formula Rossa in Ferrari World in Abu Dhabi, raas je met een snelheid van 240 km/u naar je kotsbakje. En hadden we je laatst niet verteld over Hennessey’s Venom F5, die een beroep gaat doen op de titel ‘snelste auto ter wereld’, door de magische grens van 483 km/u te verbreken.

De JR Maglev MLX01

Zelfs als de Venom F5 het record van de Bugatti Veyron 16.4 Super Sport, een belachelijke 430 km/u, weet te verbreken, dan is deze nog geen partij voor de JR Maglev MLX01. Met een topsnelheid van een ongelooflijke 581 kilometer per uur is deze jongen onbetwistbaar de allersnelste trein van de wereld. Mocht je hier nou alles over willen weten, dan hoef je alleen maar de onderstaande documentaire te checken: