Cars & Bikes

De Changli is de goedkoopste elektrische wagen ter wereld

changli elektrische auto

Dat je op Chinese webshops nagenoeg alles kan vinden wat je maar kan bedenken weet je waarschijnlijk al. Een kleine rondtocht op websites als Wish, Alibaba and AliExpress vertelt je al genoeg. Zo vind je op laatstgenoemde ook elektrische wagens voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Zo kost de goedkoopste elektrische auto slechts 900 dollar. Voor dat geld kun je die Changli, zoals de auto heet, natuurlijk niet laten staan.

Goedkoopste elektrische auto is geen miskoop

Nu hoef je voor 900 dollar geen supercar te verwachten, maar wat je er voor terecht krijgt is verrassend goed te noemen. Uiteraard ben je natuurlijk wel de publiekstrekker van je straat, maar die roem moet je maar even voor lief nemen. Voor YouTuber Jason Torchinsky was de prijs in ieder geval reden genoeg om het ding te bestellen en zijn ervaringen met het uitpakken en besturen van het voertuig te delen.

Extra kosten

De wagen mag dan wel lekker goedkoop zijn, maar als je het ding gaat importeren komen er nog wel wat aanvullende kosten bij. In dit geval kostte de goedkoopste elektrische auto in totaal zo’n 3000 dollar, maar dan heb je ook wat. Gek genoeg wordt het pakket per koeriersdienst bezorgd en dan kan het feest beginnen. Eén ding is in ieder geval direct duidelijk: de wagen ziet er inderdaad precies zo uit als op de website.

Watch on YouTube

Zijspiegels zelf monteren

Na het volledig uitpakken van de goedkoopste elektrische auto blijkt dat er toch nog wat assemblage werkzaamheden bij komen. Zo is het reservewiel  in de (zeer beperkte) bagageruimte neergelegd en moet je de bullbar en de zijspiegels zelf nog monteren. Afgezien van die zaken is de wagen compleet. Nogmaals, verwacht geen super coole wagen. De Changli zoals de wagen heet, is klein, gaat zeker geen snelheidsrecords breken en over de actieradius gaan we het maar helemaal niet hebben. Het enige nadeel is mogelijk dat het eigenlijk geschikt is voor slechts een bestuurder en maximaal twee passagiers die op de achterbank moeten plaats nemen. Kortom, geen hoedenplank of een flinke bagageruimte.

Voordelen

Over de voordelen kunnen we eigenlijk kort zijn. Wonder boven wonder heeft de goedkoopste elektrische auto ter wereld een panoramadak en een echte MP3 speler met FM en een vrij helder geluid. Het rempedaal zit er iets apart uit, maar dan mag de pret niet drukken. Nog leuker: je krijgt er lader bij en een kleine gereedschapskit om de verschillende onderdelen te monteren.

Zo rijdt de goedkoopste elektrische auto

De grote vraag is natuurlijk hoe lang je plezier kan hebben van zo’n budget EV. Dat blijk nog mee te vallen. Een later werd namelijk een ander filmpje ge-upload over de avonturen van de wagen en wat blijkt…het ding rijdt nog steeds.  Wat roestplakken aan de onderzijde, maar dat mag geen naam hebben. Kortom, prima aankoop, al moet je wel voor lief nemen dat de wagen geen snelheidsrecords zal breken en wat moeite heeft op een flinke heuvel te nemen. Als stadsauto voldoet het echter prima. Mocht je overigens echt opzien willen baren, check dan deze Bugatti lookalike met een topsnelheid van 55 km/u. Daarmee haalt ‘ie bij lange na de snelheid niet van de duurste Nederlandse auto ooit.

Watch on YouTube