Werkelijk niemand wordt blij van een bierbuikje. Niemand. Toch ligt deze op de loer wanneer we ouder worden. We verliezen namelijk spiermassa en dit gaat gepaard met een toename van vetmassa. Bovendien heb je minder tijd om te sporten en te bewegen. Misschien zit je wel de hele dag op kantoor of in de auto. Maar er is hoop, want onderzoekers aan de universiteit van Havard hebben een onderzoek gehouden waarin zij beschreven hoe je het beste van een bierbuik af kunt komen.

Bierbuikje, het onderzoek

Je kunt hardlopen, maar dit is zeker niet het meest effectief. Cardio is top voor de conditie van het lichaam, maar het verbranden van vet gaat toch iets makkelijker en sneller wanneer je jezelf vestigt in het krachthonk.

Voor dit onderzoek hebben hoogleraren van Harvard meer dan tienduizend gezonde mannen van veertig jaar en ouder voor 12 jaar geanalyseerd. Ja, je leest het goed; 12 jaar lang. Het resultaat van het onderzoek? Mannen die dagelijks minstens twintig minuten krachttraining deden, ontwikkelden in deze periode vijftig procent minder buikvet dan de heren die enkel cardio deden. Kleine kanttekening: mannen die zowel cardio als kracht deden, hadden nog minder last van een buikje.

Een logische uitkomst, aangezien je door krachttraining spieren behoudt en opbouwt en dus geen ruimte biedt aan vet. Met cardio bouw je geen spier op, dus krijgt lichaamsvet vrije weg. Verder zorgt krachttraining ervoor dat je spieren op langere termijn meer zuurstof op kunt slaan. Wanneer je een hogere dosis aan zuurstof binnenkrijgt, maakt je lichaam mitochondriën aan – de energiecentrales van het lichaam. Hoe meer je daar van hebt, hoe meer je lichaam vet verbrandt als brandstof. Kortom: je wordt sneller slanker en je hebt minder kans op hart- en vaatziekten.

Wacht er is nog meer. Krachttraining zorgt er tevens voor dat je lichaam zelfs na 48 uur na je workout nog meer calorieën verbrandt dan iemand die niet aan krachttraining doet. Op basis van het onderzoek raden de onderzoekers van Harvard om dagelijkse aan krachttraining te doen. Benieuwd naar welke soorten krachttraining er allemaal zijn? Let op: je hebt veel geduld nodig. Het kan maanden duren voor je iets van resultaat ziet.

Bron: MAN MAN