Food & Drinks

Het is ze gelukt: de Belgen laten bier nóg beter smaken met hulp van Ai

bier drinken voetbal gezond

Dat het beste bier uit België komt, wisten we eigenlijk al. Maar onze zuiderburen gaan nog een stapje verder. Met de hulp van kunstmatige intelligentie (Ai) hebben zij hun bier namelijk nóg beter gemaakt. Daar ging jarenlang aan onderzoeken en testen aan vooraf.

Belgen laten hun bier nóg beter smaken met behulp van Ai

Dat het bier na een vleugje Ai nog beter smaakt, is voortgekomen uit drie jaar onderzoek doen. Onderzoeksleider Kevin Verstrepen legt tegenover de Britse krant The Guardian uit hoe de vork in de steel steekt. Verstrepen vertelt dat zijn team onderzoek heeft gedaan naar in totaal 250 verschillende bieren, verdeeld over nog eens 22 stijlen, zoals blond, amber en fruitige bieren. Ook alcoholvrij bier werd in de test meegenomen.
Van al die bieren werden ruim 200 chemische eigenschappen onderzocht, zoals bijvoorbeeld het alcohol- en suikergehalte, de pH-waardes, aroma’s en niet geheel de onbelangrijkste: de smaak in het algemeen. Die informatie over de smaak werd op twee manieren verzameld. Een panel bestaande uit 16 bierproevers testten gedurende de drie jaar de 250 bieren op 50 verschillende eigenschappen, zoals hop, zoetheid, bitterheid en de zuurgraad. Daar bovenop werden ook nog eens 180.000 recensies verzameld van het consumentenplatform RateBeer.

Berg data mondt uit in Ai-modellen

Die gigantische berg met data was de basis voor de creatie van Ai-modellen, die voorspelden hoe de bieren zouden smaken bij het doorvoeren van bepaalde aanpassingen, en ook hoe die aanpassingen bij consumenten in de smaak zouden vallen –  letterlijk. Die resultaten werden deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
Met de Ai-voorspellingen werd de samenstelling van twee verschillende bieren aangepast, één met alcohol en één zonder alcohol. Wat bleek? Testpersonen die de twee bieren testten gaven aan de veranderde recepten lekkerder te vinden dan de originele smaken. Dit resultaat betekent niet dat het recept van alle biertjes gelijk verandert, maar volgens onderzoeker Verstrepen kan deze methode in de toekomst wél worden gebruikt om alcoholvrije biertjes lekkerder te maken.
Ook wordt daarbij de kanttekening gezet dat – wat ons betreft onmisbare – werk van de bierbrouwers onverminderd belangrijk blijft bij de productie van goed bier.