Ka-ching! Een Belgische man kocht namelijk een bronzen hoofd op een veiling voor een klein bedrag. Achteraf bleek dit beeld miljoenen waard te zijn!

Bronzen hoofd blijkt fortuin waard

Het gaat hier om een bronzen hoofd dat in 1987 gestolen is uit een museum in de Nigeriaanse stad Jos. Dat is destijds op zo’n gewelddadige manier gedaan, dat er zelfs een bewaker is overleden tijdens de overval. Het beeld staat zelfs op de Afrikaanse erfgoed lijst. Toch wist een veilinghuis het waardevolle stuk doodleuk te verkopen tijdens een veiling. De hoogste bieder ging met het hoofd naar huis en heeft nu wel een heel bijzonder stuk op het dressoir staan.

Eeuwenoud stuk was jarenlang vermist na diefstal

De verkoop is al een tijd geleden gedaan. In 2007 kocht een Belg het bronzen hoofd voor een kleine 240 euro. In eerst instantie was er geen nood aan de man. Het beeld is vijf jaar lang in bewaring geweest totdat de eigenaar het opnieuw wilde verkopen via een veiling. Daar werd echter een stokje voor gestoken. Het beeld stond namelijk als ‘gestolen’ geregistreerd en de Nigeriaanse overheid werd meteen ingelicht.

Alleen verkopen voor astronomisch bedrag

Vervolgens is het bronzen hoofd in beslag genomen door de Metropolitan Police, maar de man is nog altijd eigenaar. Nigeria eist dat hij het beeld overhandigd aan hen, maar de eigenaar weigert dat. Hij overweegt het alleen te verkopen voor een schamele 5 miljoen euro. Dat is pas dikke winst maken. De Nigeriaanse inlichtingendienst verdenkt de man ervan dat hij het beeld met opzet kocht en dat hij van de diefstal af weet. Daar is tot dusver nog geen bewijs van en de man heeft nog altijd het stuk in bezit.

“We vinden het bijzonder jammer dat dit spoor nooit grondig onderzocht werd”, vertelt Babatunde Adebiyi, juridisch adviseur van de Nigeriaanse National Commission for Museums. “Dit is een heel belangrijke zaak die we absoluut willen oplossen. Misschien hadden we langs deze weg de dieven kunnen vinden. En vergeet ook niet: bij de inbraak raakte een bewaker van het museum levensgevaarlijk gewond. Het gaat om een ernstige misdaad.”

België populair onder antiek-smokkelaars

Het is niet het eerste ‘illegale’ beeld dat in België strandt. De Belgische douane doet amper onderzoek naar binnenkomende goederen, waardoor het een populaire bestemming is voor dieven en smokkelaars van antiek.