In het begin van het najagen van een carrière is er niets zo zenuwslopend als het eerste sollicitatiegesprek. Hoe goed het ook ging, je komt altijd wel een beetje terug op de vraag of het wel goed genoeg was. Natuurlijk is jouw verbale prestatie op het eerste oog het belangrijkst, maar volgens Trent Innes weegt hetgeen dat je doet net zo zwaar als wat je niet doet. Hiervoor heeft hij een eenvoudige test bedacht die hij tijdens elke sollicitatie gebruikt om te bepalen of iemand binnen de bedrijfscultuur past. Degenen die ‘m niet halen komen op de zwarte lijst terecht – het gaat om koffie.

Koffie-test

Trent is leidinggevende bij Xero Australia, een zaak voor business en accounting software. Iedere sollicitatie neemt hij de gegadigde mee voor een wandeling door een van de keukens waar deze persoon altijd met iets te drinken eindigt – noem het koffie. De koffie wordt vervolgens meegenomen naar het kantoor. Afsluitend is de grote test of de persoon in kwestie het initiatief neemt om de lege beker terug in de keuken te zetten.

Volgens Trent is het vrij simpel: “Je kunt vaardigheden groeien, maar het komt echt neer op houding en de houding waar we veel over praten is het concept van ‘was je koffiekopje’.” Volgens de chef is het belangrijk dat toekomstig personeel hierin slaagt, omdat dit perfect aantoont of ze in de cultuur van Xero passen en de basisdingen uit zichzelf uitvoeren. Natuurlijk is het vrij zuur als je na een super goed gesprek alsnog nat gaat op een bekertje koffie. De mannen bij Xero zullen er echter niet al te lang wakker van liggen, de kantoorruimte is namelijk altijd opgeruimd.