Cars & Bikes

Met deze auto’s reed en rijdt koning Willem-Alexander

auto's willem-alexander

Geen groter pracht en praal dan de Gouden Koets op Prinsjesdag? Voor de autoliefhebber gelukkig wel. Dat geldt enigszins in huize van onze koning, Willem-Alexander. Of ja, zijn garages welteverstaan. Willem-Alexander heeft de nodige kilometers achter de kiezen. Ook brokken overigens. Dit zijn de auto's waarmee koning Willem-Alexander rijdt en geregen heeft.

Met deze auto’s rijdt en reed Koning Willem-Alexander rond:

Ford Sierra XR4X4

Het begon direct sportief voor de toen 21-jarige Willem-Alexander. Een Ford Sierra XR4X4 – 150pk met een 2.8-liter V6-motor. Dat ging een tijdje goed. In Leiden, de stad waar hij studeerde, crashte hij echter in 1998.

De auto belandde in het water tijdens een gefaalde inhaalactie (Willem zou 65 km/u hebben gereden waar 50 was toegestaan blijkt uit nieuwsgeving destijds). Willem kwam me de schrik vrij.

Volvo 850

In 2001 ging het weer mis voor Willem. Toen reed hij zijn Volvo 850 total-loss nabij München. Willem was met toenmalige vriendin Emily Bremers onderweg naar wintersport in Oostenrijk. Willem-Alexander reed volgens de politie 150 – 160 km/u, een vrij normale, toegestane snelheid, en ’niet onverantwoord’, aldus de lokale autoriteiten.

Volvo behoort nog steeds tot de favorieten van Willem, zo rijdt de koning tegenwoordig in de XC90. Voorheen werd hij vaak gezien in de Volvo S80.

Audi A8 L

Geen onbekende binnen de Oranje-Nassau-familie. De Audi A8 L is een luxe en veilige allrounder die vaak ingezet wordt voor zakenreizen in het binnenland.Willem wordt hierin gereden rondgereden. De verlengde Audi heeft dan ook een scheidingswand waardoor privacy tijdens calls gewaarborgd blijft.

De Audi A8 L is 5,72 meter lang en is ook gepantserd – het totaalgewicht komt daardoor uit op een potige 3725 kilo.

Watch on YouTube

Tesla Model X en meer …

Willem-Alexander is geregeld herkend in een Tesla Model X P90. De grijze auto zou sinds 2016 in privébezit zijn van de koning. 

En tenslotte mag de Rolls-Royce Wraith niet ontbreken als de trouwauto van Willem-Alexander. Met een nieuwprijs die richting de drie ton klimt, is het onwaarschijnlijk dat de auto daadwerkelijk gekocht is.