Het wordt een hele klus, maar Audi is er klaar voor. Het automerk lanceert de Audi RS Q e-tron, dit wordt de eerste elektrische auto die mee gaat rijden met de Dakar-rally. Audi zet hoog in, want ze willen niet alleen deelnemen, maar ook winnen.

Audi presenteert een elektrische rallyauto

De Audi RS Q e-tron is onderdeel van het innovatieve programma van Audi. De autofabrikant wil namelijk als eerste zoveel mogelijk elektrische (sport)auto’s fabriceren en ook meedoen aan grote internationale races. Dat deden ze bijvoorbeeld ook al tijdens de ‘Le Mans 24 Hours’. Die wisten ze ook voor het eerst te winnen met een elektrisch aangedreven auto. De volgende uitdaging is de woestijn van Dakar, een nieuwe test voor de innovatieve fabrikanten.

Audi rs q e-tron elektrische rallyauto

De elektrische Audi RS Q e-tron doet mee aan de Dakar-rally

Niet alleen moet de auto snel genoeg zijn, hij moet ook bestand zijn tegen het weer en het ruige landschap. Dat is voor Audi geen probleem. Waar ze wel rekening mee moeten houden is dat er geen oplaadmogelijkheden zijn in de woestijn. Maar ook daarvoor heeft de Audi RS Q e-tron een oplossing. De elektrische rallyauto heeft namelijk een innovatief oplaadsysteem waardoor het de gehele twee weken mee kan gaan op één batterij die oplaadt tijdens het rijden.

audi rs q e-tron elektrische rallyauto

Drie power-units en een zuinige oplaadmotor

Aan de voor- en achterkant van de Audi RS Q e-tron zit een motor generator-unit (MGU) van de huidige Audi Formule E-auto. Een derde motor is deel van de energieverwekker die de batterij moet gaan opladen. Daarnaast wordt er ook energie opgewekt tijdens het remmen.

Audi RS q e-tron elektrische rallyauto

Het klinkt allemaal erg veelbelovend en Audi heeft er ook vertrouwen in dat de RS Q e-tron kans maakt op de overwinning. Maar we moeten toch even afwachten of de innovatieve rallyauto op kan tegen de brute benzinebakken van de tegenstanders.