Opnieuw een doorbraak voor ons menselijke bestaan! In plaats van het antwoord op wereldwijde vervuiling, armoede, criminaliteit of verhongering, heeft de online ervaring voor volwassenen een upgrade gekregen. Een die de gevaren van Artifical Intelligence software in hun nakie laat staan. Als je goed kijkt zie je namelijk Gal Gadot van Wonder Woman op de foto hieronder:

Gevaren van Artificial Intelligence Gewoonvoorhem

Deepfakes

Het is begonnen op de inmiddels verwijderde Reddit-subforum genaamd Deepfakes. ‘Een knappe kop’ aldaar gaf hier een hele nieuwe dimensie aan de term ‘Seeing is believing’. Simpelweg met filmpjes waarin bekende gezichten zijn verwerkt in andere bestaande beelden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van software voor kunstmatige intelligentie die specifiek is ontworpen voor beeld- en videosynthese. De term deepfakes komt dan ook van een combinatie van de woorden “deep learning” en “fakes”.

Hoe werkt het dus echt? Door afbeeldingen van actrices te verzamelen, stelt een algoritme in staat om ‘het slachtoffer’ in vrijwel alles te laten spelen. In een video kan het gezicht van ‘de bron’ dus als een masker op ‘het doelwit’ worden gelegd. Iedereen met een basiskennis van AI kan dit voor elkaar krijgen met de hulpmiddelen die simpelweg op Google te vinden zijn. Bij TedX werd er vorig jaar al een talk over gehouden:

Gevaren van Artificial Intelligence

Dit geeft slechts een voorproefje van de gevaren van Artificial Intelligence: een wereld van simulaties waarvan echt niet meer van nep te onderscheiden is. De realiteit en onze identiteit komen zodoende in gevaar. De kans bestaat namelijk dat wij niet eens meer eigenaar van ons eigen gezicht zullen zijn. Risicogroepen zijn hierin vooral filmsterren, politici, YouTubers en andere bekende figuren, misschien wel jijzelf.

De eerste slachtoffers zijn in ieder geval al gevallen. Ons is ten gehore gebracht dat naast Gal Gadot ook Scarlet Johansson, Katy Perry, Taylor Swift en Megan Fox in pornofilmpjes “te zien zijn“. Hier stopt dan ook ons verhaal, vanaf hier mag je het verder zelf uitzoeken.