Ferrari-coureur Charles Leclerc is niet de enige telg uit de familie met een diepgewortelde passie voor racen. Ook Arthur Leclerc, de 21-jarige jongere broer van Charles Leclerc, houdt er torenhoge ambities op na. Net als zijn oudere broer ambieert de fanatieke racer een carrière in de koningsklasse. Of dat lukt is nog een grote vraag. Dit is hoe het ervoor staat met het avontuur van de jongere broer van Charles Leclerc.

Arthur Leclerc richt vizier op Formule 1: in de schaduw van een toptalent

Het zal niet makkelijk zijn om de inmiddels flinke schoenen van de oudere broer Charles Leclerc te vullen. De laatstgenoemde is hard op weg naar de end game: debuteren in F1, een topteam strikken, races winnen – check, check, check. Wat nu nog rust is voor de wereldtitel vechten – en winnen. Arthur Leclerc zal niet ontkomen aan de vergelijking met de achternaam die voor de Italiaanse Tifosi synoniem staat aan zijn broer. Die naamsbekendheid opent deuren enerzijds – anderzijds staan daar forse verwachtingen tegenover.

Als wij de junior jaren van beide Leclercs naast elkaar leggen, dan wacht Arthur, de jongere broer van Charles Leclerc, een taaie opgave. Niet enkel vanwege de dominante reeks van Charles Leclerc in de kartingperiode – de oudere broer won tussen 2009 en 2013 jaarlijks een karttoernooi, of twee (acht in totaal, waaronder het wereldkampioenschap karting). 

Ook het feit dat Charles in zijn debuutjaar (2016) de GP3-series (toenmalige Formule 3) won. En dat vervolgens dunnetjes overdeed in Formule 2 (2017). Buitengewoon? Van een buitenklasse zelfs. Coureurs met soortgelijke prestaties tel je ongeveer op één hand. Een andere topper met een soortgelijk C.V. is niemand minder dan George Russell – de jongeling die momenteel het vuur aan de schenen van Lewis Hamilton legt bij het kwakkelende Mercedes.

Jongere boer van Charles Leclerc is snel, maar mist echt imposante resultaten

Terug naar de jongere broer van Charles Leclerc. Ook een winnaar, maar van een ander kaliber. Arthur Leclerc won bijvoorbeeld in 2014 de nationale juniorenklasse in karting voor de leeftijd 11 tot 15. Het regionale Europese Formule kampioenschap (een ontbonden aftakking van Formule 3), die schreef hij in 2020 bijna op zijn naam (werd tweede met zes overwinningen). 

In het afgelopen jaar won Arthur bijvoorbeeld het regionale Formule-kampioenschap in Azië. Dat hij dit dominant deed (218 punten VS 158 punten van de nummer twee) is degelijk. Het neemt niet weg dat deze regionale juniorencompetities niet hetzelfde niveau bieden als bijvoorbeeld F3 of F2.

Arthur, ook Ferrari Academy Junior, debuteerde in 2021 in F3 bij het topteam Prema. Ook Charles klom via Prema naar de top trouwens. Ondanks twee zeges, kwam Arthur niet verder dan de tiende plek in de eindstand. In het huidige Formule 3-kampioenschap van 2022 staat Arthur op het moment van schrijven op de tweede plek. Een consistente start met drie uit de vier punten finishes helpt, maar de overwinning laat nog op zich wachten.

De vergelijking met zijn broer Charles zal onvermijdelijk blijven

Als je naar de resultaten kijkt, dan zie je dat Arthur Leclerc  over de snelheid beschikt om met de voorhoede te vechten. In opzicht van consistentie moet het echter beter. Dat gaat namelijk in hand en hand met titels winnen. En die heeft de jongere broer van Charles Leclerc echt nodig nu.

Het ironische is dat titelwinsten in de F3 en F2 zijn kansen behoorlijk verstevigen. Tegelijkertijd staat hij daarmee nog meer in de schaduw van zijn oudere, bij Ferrari rijende broer. Een thema dat ongetwijfeld niet zal veranderen, tenzij hij een toekomst in racen buiten de single-singers ziet zitten. 

Tenslotte: óók in de Formule 1 is de juiste mensen kennen een immens voordeel. Arthur kan dit benutten mits hij bereid is om te schikken in de rol ‘het broertje van’.  Niettemin ontkomt hij aan dat label nu al eigenlijk niet meer.