Actueel

76-jarige Fin krijgt torenhoge boete na snelheidsovertreding

anders wiklof boete

Een boete krijgen vinden we allemaal niet leuk. Voor Anders Wiklof uit Finland is het al helemaal geen pretje geworden. Hij moet maar liefst 121.000 euro betalen voor een snelheidsboete, te gek voor woorden of niet? Volgens de Finse wetgeving is deze boete doodnormaal.

Anders Wiklof rijdt 32 km/u te hard

De 76-jarige Anders Wiklof was verbaasd toen hij de bekeuring op zijn deurmat zag liggen. Er stond een boete in waar je maag van omdraait. Een bekeuring van 121.000 euro voor het rijden van 82 km/u op een weg waar je maximaal 50 km/u mag gaan. Ook is zijn rijbewijs voor tien dagen lang niet geldig. Maar waarom zo een hoge boete dan? In Finland zit het zo: de hoogte van een snelheidsboete wordt bepaald door middel van het inkomen van de bestuurder. De boete voor deze overtreding stond gelijk aan veertien dagen inkomen, voor Wiklof was dit dus 121.000 euro. Anders Wiklof is één van de rijkste mensen van Finland.

Niet de eerste boete

Voor Anders Wiklof is het niet de eerste boete. Hij verdient zijn brood in de sectoren logistiek, transport, onroerend goed en toerisme. In 2013 moest hij al 95.000 euro inleveren. Vijf jaar later kreeg hij weer een bon van 63.680 euro. Na zijn laatste bekeuring zei hij tegen de Finse krant Nya Aland dat “er misschien een bovengrens moet worden gesteld aan de boete” voor te hard rijden. Wiklof betreurt het wel en hoopt dat het geld via de overheid bij de gezondheidszorg terechtkomt.

View post on Twitter

Boete van 679.000 euro

Finland is niet de enige land waar boetes worden bepaald aan het inkomen. Zwitserland hanteert ook die regel. In 2010 gaven ze een 37-jarige Zweed een boete van 679.000 euro. Inderdaad, meer dan een halve miljoen euro boete. Hij reed 290 km/u waar je maximaal 120 km/u mocht gaan. De auto waar hij mee reed, een Mercedes SLS AMG, werd in beslag genomen.