De Premier League is het hoogst haalbare niveau voetbal van Engeland. Het is in februari 1992 opgericht en sindsdien zijn er veel clubs gekomen, maar helaas ook gegaan. Niet iedereen kon het niveau bijhouden, maar dat hoeft niet zozeer te betekenen dat het – zoals we in de volksmond zouden zeggen – een ‘kleine club’ is. Maar welke clubs zijn nou het allergrootst? En dan over de tijd sinds de oprichting tot nu gezien.

Ranking

Uiteraard moest er wel een soort ranking systeem gekozen worden om te bepalen wie nou daadwerkelijk de grootste clubs van de Premier League zijn. Hoe Big Survey het onder handen heeft genomen? Zij hebben meer dan 3.500 voetbalfans ondervraagd om uit te zoeken wat volgens hen een club ‘groot’ maakt. Er werden 10 criteria opgegeven die de grootte van een club bepalen en daarbij moesten zij deze rangschikken op belangrijkheid met een score van 10. Alle clubs die ooit in de Premier League speelde werden vervolgens gerangschikt op elk criterium. Zo ontstonden de volgende criteria’s:

 • Stadiongrootte
 • Aantal aanwezige supporters tijdens de wedstrijden (stadioncapaciteit gedeeld door het gemiddeld aantal aanwezige supporters van de club vorig seizoen)
 • Aantal supporters wereldwijd (aantal volgers op Facebook en Twitter)
 • Transfer uitgaven in de afgelopen vijf seizoenen
 • Totaal aantal seizoenen in de Premier League
 • Aantal seizoenen in de Premier League in de afgelopen vijf jaar
 • Huidig aantal internationale spelers
 • Europese stamboom (een formule die alle Europese optredens, finales en trofeeën omvatte, waarbij de Champions League meer gewicht in de schaal legde)
 • Totaal aantal behaalde trofeeën
 • Aantal behaalde trofeeën in de afgelopen vijf jaar

allergrootste clubs Premier League

Berekening

Elke club scoorde punten afhankelijk van hoe hoog ze op elk criterium scoorden. Daarbij komt er kijken, dat mocht een club op een bepaald criteria het hoogst scoren, deze club 20 punten toegewezen kreeg en het team dat op hetzelfde criterium 20ste werd slechts 1 punt scoorde. Alle clubs die buiten de top 20 vielen, behaalde uiteraard geen enkele punt. Vervolgens is er een formule op al deze cijfers losgelaten om zo te bepalen wie nou daadwerkelijk tot de grootste clubs van de Premier League behoren.

De belangrijkste categorieën wogen uiteraard zwaarder mee, dan de minder belangrijke belangrijke categorieën. De formule luidde daardoor als volgt: Totaal behaalde punten = punten in een categorie x belang van de categorie, dus hoe zwaar die categorie meetelde.

Misschien draait jouw hoofd nu overuren om te begrijpen wat we hier zojuist hebben uitgelegd. In dat geval leggen we het hier nog even uit aan de hand van een voorbeeld! Stel een club – in dit geval Manchester United – behaald een keurige eerste plek wat betreft de categorie aantal behaalde trofeeën, dan hebben ze hier 20 punten weten te bemachtigen. Deze categorie werd ook als de belangrijkste beschouwd om de grootte van een club te bepalen, hierdoor weegt deze categorie met een score van 10 mee. Hiermee komt Manchester United uit op een score van 20 x 10 = 200 punten uit op dit criterium!

Allergrootste clubs Premier League

Na alles berekend te hebben, bleef er nog één ding over om te doen: het optellen van alle scores! Hierdoor kregen we een totale score en is de rangschikking de grootste clubs die ooit in de Premier League hebben gespeeld geboren. Volgens de Big Club Survey zijn dit de allergrootste clubs van de Premier League:

 1. Manchester United
 2. Liverpool
 3. Arsenal
 4. Chelsea
 5. Manchester City
 6. Tottenham
 7. Everton
 8. West Ham
 9. Aston Villa
 10. Leicester
 11. Newcastle
 12. Southampton
 13. Sunderland
 14. Wolves
 15. Blackburn
 16. Leeds
 17. Crystal Palace
 18. Nottingham Forest
 19. Watford
 20. Brighton

Fotografie: Unsplash