Waarschijnlijk heb je het al vaker dan eens meegemaakt. Je zit lekker met je vrienden het begin van het weekend te vieren en nadat je voor het eerst na de wc bent gegaan, merk je dat je maar naar het toilet blijft lopen. Het is het bekende effect als je bier of andere alcoholische dranken nuttigt. De Amerikanen noemen dit ‘breaking the seal’. Wanneer de eerste urinelozing wordt ingeluid, volgen er op rap tempo meerdere. Niet zo gek ook dat veel mensen vaak de eerste keer zo lang mogelijk uitstellen. De grote vraag is; is dit een fabeltje óf werkt dit principe echt zo?

Dit gebeurt er als je alcohol drinkt

Dat alcohol een behoorlijk groot effect heeft op je lichaam zal ondertussen wel duidelijk zijn. Zo is de kans groot dat je de volgende dag met een kater wakker wordt, bovendien duurt het wel even voor je weer helemaal mens bent. Tijdens het drinken gebeurt er ook het een en ander in je lijf. Zo gaan je organen zich net even anders te gedragen doordat je hersenen snel van slag raken door de alcohol.

Alcohol zorgt voor een volle blaas

Kort gezegd raken je hersenen van slag door de alcohol en dus is de aansturing van de verschillende organen verre van optimaal. Eén van de eerste slachtoffers zijn de nieren. Om goed te kunnen functioneren maken de nieren gebruik van een bijzonder stofje met de naam ‘vasopressine’. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke aandrang om te urineren wordt onderdrukt. Handig, want zo kan je ‘s nachts prima doorslapen en word je niet wakker om te moeten urineren.

alcohol

Je nieren zijn niet gek op alcohol

De nieren zijn strikt genomen verantwoordelijk voor het reguleren van de afgifte van vocht aan je lichaam. Kortom, helemaal top als het ook zo werkt. Ga je echter flink drinken, dan gebeurt er wat anders. Je nieren zeggen dan als het ware ‘vergeet het maar, ik stop ermee’. Het gevolg is dat alle vloeistof niet meer optimaal wordt verwerkt en in feite rechtstreeks in de blaas terecht komt.

Efficiency neemt af

Om het nog erger te maken: alcohol kan ook de zenuwen in de blaas gaan irriteren waardoor je dus vaker de aandrang voelt om het toilet te bezoeken. Natuurlijk zijn dergelijke effecten pas na enige tijd te merken. Drink je slechts twee biertjes, dan zal je er waarschijnlijk geen last van hebben. Doordat je echter vaker naar de wc moet is het logisch om te denken dat dit komt omdat je meer drinkt. Dit is niet helemaal waar. Naarmate je meer drinkt, worden je nieren minder effectief waardoor je dus eerder de aandrang voelt om naar het kleine kamertje te gaan.

alcohol wc

Whisky is beter

Wil je dit soort effecten voorkomen of verminderen, dan kan je natuurlijk besluiten om gewoon geen bier te drinken. Cocktails dan maar? Ook dat is niet echt aan te raden omdat ook daar ook flink wat vocht in zit. Neem je echter shotjes of geniet je liever van een goede whisky, dan kan dat wel helpen omdat het gewoon minder vocht bevat. Van een mythe is dus geen sprake, het is gewoon het effect van alcohol én de hoeveelheid vocht die je naar binnen werkt.