Je kent het vast wel: zo na de feestdagen, voor je op vakantie gaat of als één van je goede voornemens besluit je om wat kilo’s kwijt te raken. Maar afvallen gaat niet altijd soepel en dat heeft te maken met een aantal veelgemaakte fouten.

Afvallen mislukt door deze veelgemaakte fouten

Trainen, gezonde smoothies naar binnen werken en die schaal bitterballen eens een keer overslaan: je bent goed bezig! Maar waarom zie je dat dan niet terug op de weegschaal? Dit zijn 5 veelgemaakte fouten bij het afvallen.

1. Verkeerde dranken drinken

Goed, we weten dat frisdranken en alcohol niet per se helpen als jij wil afvallen. Er zijn echter ook een aantal andere sappen, zoals smoothies of sportdrankjes, waarvan je denkt dat ze erg gezond zijn, zonder dat dit ook echt het geval is. Drink dus vooral water en check van tevoren goed wat jij naar binnen giet, want ook vloeibare calorieën werken jouw proces tegen.

veelgemaakte fouten tijdens het afvalen

2. Alleen op je voeding letten en niet sporten

De combinatie tussen gezond eten en bewegen zorgt ervoor dat afvallen doorgaans het beste lukt. Eén van de veelgemaakte fouten bij afvallen is dan ook dat mensen zich óf helemaal verliezen in het sporten, óf niks meer durven te eten. Zorg ervoor dat je gezonde levensstijl bestaat uit de nodige beweging, maar dat je vervolgens niet ongezonde snacks naar binnen blijft proppen. Daarnaast versterken de twee factoren elkaar ook. Wie meer sport vindt het makkelijker gezond te eten (want je bent net zo goed bezig) en wie gezonder eet voelt zich sneller gemotiveerd een uurtje te gaan sporten (om je goede gedrag te versterken).

3. Te snel opgeven

Zie je niet meteen resultaat, en besluit je daarom om dan maar de handdoek in de ring te gooien? Dat is één van de meest gemaakte fouten bij het afvallen. Je hebt het hier namelijk over een proces van weken en maanden. Je mag gerust een keer de sportschool overslaan of iets ongezonds eten, maar laat dit niet meteen het einde zijn van jouw streven om wat overtollige kilo’s kwijt te raken. Een goed stappenplan maken helpt je hierbij.

veelgemaakte fouten tijdens het afvallen

4. Niet bijhouden wat je eet

Vind jij afvallen vooral lastig omdat je nou eenmaal zoveel van eten houdt? Of heb je echt geen idee hoe die kilo’s er aan blijven komen? Hou dan bij wat je eet. Hoe laat, waar en met wie? Misschien kom je wel tot bepaalde inzichten. Een late snack-aanval bijvoorbeeld, of veel voedsel dat je eet terwijl je aan het Netflixen bent.

5. Je geest negeren

Hiermee bedoelen we vooral: zorg voor een goede nachtrust en verminder stress. Zit jij figuurlijk lekker in je vel, dan zit je dit ook letterlijk. Hierdoor wordt het makkelijker om die sportschool te bezoeken, of een uitgebreide gezonde maaltijd voor jezelf te maken. Ga dus niet te laat naar bed en neem genoeg momenten om te ontspannen.

Bedenk je ook dat afvallen moeilijker kan worden door je leeftijd. Dit is waarom afvallen moeilijker wordt als je ouder wordt.