Entertainment

Advocaat: ‘Beantwoordt deze vraag nooit als je door de politie staande wordt gehouden’

Lesauto met meer dan 150 km/u over de weg

Het is ons allemaal wel een keer overkomen: staande gehouden worden door de politie na een al dan niet kleine verkeersovertreding. Het eerste wat de agent aan je zal vragen is of je weet waarom je bent staande gehouden. Een advocaat legt uit waarom je die vraag nooit, maar dan ook nooit moet beantwoorden.

Advocaat deelt waarom je deze vraag nooit moet beantwoorden als je wordt staande gehouden

Het komt misschien wel je op om bij de simpele vraag: “Weet je waarom ik u aan de kant zet?” gewoon te antwoorden waarom je denkt dat je wordt aangehouden. Misschien gaan je gedachten even terug naar het laatste moment dat je een kleine verkeersovertreding bent begaan. Geen knipperlicht aan, te lang links rijden. Je kent het wel.

Een bekende TikTok-advocaat heeft echter onthuld waarom je deze vraag nooit moet beantwoorden. De virale video is inmiddels al ruim 1,3 miljoen keer bekeken. In de video begint hij met de mededeling dat “er een vraag is die je over een miljoen jaar nooit zou moeten beantwoorden zonder te weten van welk vermoedelijk misdrijf je wordt beschuldigd. Het is degene waar je door de politie in je auto wordt aangehouden en de agent vraagt: ‘Weet je waarom ik je heb aangehouden?”. Het lijkt een onschuldige vraag, maar er is wel degelijk een goede reden voor om deze ontkrachtend te beantwoorden.

View post on TikTok

Hierom moet je deze klassieke openingsvraag nooit beantwoorden

De advocaat: “Het probleem met deze klassieke openingsvraag van de politie is dat het een strikvraag kan zijn. De advocaat vertelt dat de vraag is bedoeld om ‘chauffeurs te verrassen voordat ze zich realiseren dat ze wettelijk niet verplicht zijn deze vraag te beantwoorden’. Hij legt verder uit: “Stel je voor dat het geen strikvraag is en zonder te weten van welke overtreding je wordt beschuldigd, antwoord je: “Omdat ik door rood reed. Omdat ik te hard reed. Omdat ik een kebab aan het eten was. Je hebt zojuist vier strafbare feiten toegegeven, terwijl de agent alleen maar aan het nadenken was en misschien maar bewijs had voor één strafbaar feit, ervan uitgaande dat ze überhaupt een strafbaar feit in gedachten hadden.”

Gebaseerd op je eigen speculaties zijn die gedachtes nu als het ware omgezet in bekentenissen. “Ze kunnen in een rechtbank tegen je worden gebruikt.”