Niet alles draait om geld. Bij lange na niet. Maar er zijn genoeg redenen te verzinnen waarom je beter een overvloed dan een tekort kunt hebben. In de praktijk is geld namelijk een veelgebruikt middel om “succes” te definiëren. Maar wat je motieven ook zijn, vaak is de weg naar een miljoen niet bepaald gemakkelijk. Toch kunnen wij een beetje helpen om de juiste mindset te ontwikkelen, die jou – langzaam maar zeker – kan leiden naar miljonairschap. En tijd is geld, dus laten we beginnen…

1. Stop met obsederen over geld

Dit advies klinkt allicht wat tegenstrijdig, maar door continu op geld gericht te zijn, zie je het grote geheel vaak over het hoofd. Hierdoor loop je grote kansen mis of word je afgeleid van de dingen die écht kunnen bijdragen aan jouw toekomst. Verander daarom eens je perspectief en houd je ogen open. Wie weet welke opties er op jouw pad verschijnen. Met andere woorden: Zie geld niet als het primaire doel, maar als een mooi bijproduct van de juiste dingen doen.

Dit maakt jouw einddoel niet alleen makkelijker haalbaar, maar maakt de weg erheen ook een stuk minder stressvol. Uiteindelijk kun je sommige dingen nou eenmaal niet forceren.

miljonair

2. Samen naar de top

Veel succesvolle mensen zijn erg behulpzaam naar anderen toe. Door doelen van anderen te begrijpen en hen hierbij te helpen, omring je jezelf met succesvolle mensen. Uiteindelijk is ook jouw eigen succes deels afhankelijk van de mensen om je heen. Zorg er daarom voor dat je partners, klanten, personeel, leveranciers etc. succesvol zijn in wat zij doen. Wanneer dat lukt, zal jouw succes zeker volgen. Hierdoor werk je langzaam maar zeker aan iets moois, waar je achteraf erg trots op kunt zijn. 

3. Denk niet in euro’s maar in mensen

Een denkfout die veel ondernemers maken, is dat zij denken aan een miljoen euro’s verdienen, terwijl zij beter zouden kunnen denken aan een miljoen mensen iets bieden. Wanneer je slechts een paar klanten hebt, zul je alles opties bedenken om deze selecte groep leeg te trekken; wat niet zo makkelijk is. Wanneer je je echter voorneemt om een miljoen mensen te bedienen, zullen de gevolgen veel groter zijn. De mond op mond reclame van 1 miljoen mensen is enorm, de feedback die je zult ontvangen insgelijks. Hierdoor kun je snel groeien en je product of dienst gemakkelijker verbeteren.

miljonair

4. Zie meer geld als meer opties

Over het algemeen zijn er twee soorten mensen. De één maakt producten of diensten om geld te verdienen: hoe meer zij maken, des te meer zij verdienen. Wat ze uiteindelijk leveren maakt hen niet veel uit, als het maar wat oplevert. Natuurlijk is hier helemaal niets mis mee, aangezien het doel wordt alsnog bereikt. Het tweede type is echter bezig met geld verdienen om vervolgens meer te kunnen maken. Zij kunnen hierdoor nog en boek, nog een film of nog een onderneming starten. Zij hebben een drang om te creëren en geld is hun brandstof. 

“We don’t make movies to make money, we make money to make more movies.” -Walt Disney 

Deze tweede groep mensen houdt van wat ze maken en hebben geld nodig om hun dromen waar te maken. Natuurlijk kun één product maken dat iedereen wil en hierdoor rijk worden, maar meeste succesvolle ondernemingen groeien en evolueren met hun verdiensten. Geld wordt geïnvesteerd waardoor de producten of diensten verbeteren. Uiteindelijk leidt dit tot grotere vruchten om te plukken en een grotere onderneming die de tijd kan doorstaan. 

5. Blink uit op één vlak

Kies iets waar je al beter in bent dan de meesten. Slechts één. Stel je vervolgens in om die skill tot de bodem uit te diepen. Train, leer, oefen, evalueer en verbeter datgene waar je al in uitblinkt. Financieel succesvolle mensen doen vaak ten minste één ding beter dan concurrenten om hen heen. Het helpt natuurlijk wel om iets te kiezen waar anderen ook baat bij kunnen hebben. Met ballen hooghouden is de kans op rijkdom niet erg groot. Uiteindelijk zal uitblinken zijn eigen beloning opleveren. Je ontwikkelt meer respect, gevoelens van eigenwaarde, trots en uiteindelijk ook meer geld, wanneer je deze vaardigheden inzet voor het grotere geheel.  Kortom, een win-win situatie. 

6. Onderzoek jouw voorbeelden

In de trant van de vorige alinea, is het een goed idee om een lijstje te maken van mensen die succesvol zijn geworden met één kwaliteit. Kijk bijvoorbeeld eens tussen de rijkste personen van de wereld. Eenmaal een voorbeeld gevonden? Ga dan na waarom je deze heb gekozen. Bewonder hen niet alleen, maar onderzoek wat hen succesvol heeft gemaakt en gebruik deze criteria om jouw eigen succes te realiseren. 

7. Meten is weten

Vervolgens kun je deze punten gebruiken om jouw eigen progressie te meten. Men heeft nou eenmaal de neiging om beter te worden in dingen die meetbaar zijn. Dus noteer jouw progressie minimaal één keer per week, inclusief de stappen die daarvoor nodig waren. Dit kan zijn: mensen die je geholpen hebt, nieuwe klanten die je hebt verworven, je omzet, ga zo maar door. Hierdoor kun je zien waar je mee bezig bent en kun je je ogen op de prijs houden. Wanneer je aan je notities opmerkt dat het minder gaat, kun je terugkijken wat er eerst goed ging en vice versa. 

miljonair

8. Ontwikkel routines op weg naar je doel

Vergeet niet dat het bereiken van een doel gebaseerd is op het ontwikkelen van routines. Als je een boek wilt schrijven van 200 pagina’s, dan is dat jouw doel. Jouw methode hiervoor zou kunnen zijn om 4 pagina’s per dag te schrijven; dus dat wordt jouw routine. Wensen en hopen zal jouw eerste roman niet op de planken zetten, maar een goede routine wel.  Of stel dat het doel is om 100 nieuwe klanten te werven, nieuwe video’s te maken, content te creëren. Maak deze doelen meetbaar, haalbaar en creëer een routine die jouw doel zal ondersteunen. Gebruik stap 7 om deze progressie te volgen. Kijk wat niet werkt en los dit op. Kijk wat wél werkt en herhaal dit. Verfijn en verbeter alles wat je doet en werk hard aan beter worden dan je gisteren was. Alleen zo werk je toe richting je eerste miljoen.

Voor je het weet ben je goed in wat je doet. Nog iets later ben je geweldig, en op een dag zul je van wereldklasse zijn. Op dat moment heb je de top bereikt en sta jij wellicht op het lijstje van iemand anders. En niet te vergeten… staat je eerste miljoen op je bankrekening.