Food & Drinks

Aardappels, pasta of rijst: wat is de beste keuze voor je dieet?

aardappelen

Aardappels, pasta en rijst zijn populaire voedingsmiddelen die allemaal een plek hebben in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Echter, er zijn enkele belangrijke verschillen tussen deze drie opties als het gaat om gezondheid!

Gezondheidsvoordelen van volkorenproducten

Ten eerste: Volkorenproducten zijn een uitstekende keuze voor een gezond dieet. Ze bevatten een hoger gehalte aan vezels, eiwitten, B-vitamines en mineralen (doordat het de gehele graankorrel bevat).

De hierboven eerder genoemde voedingsstoffen spelen een uiterst belangrijke rol in het verkleinen van de kans op ernstige hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en zelfs darmkanker. Men zegt dat hierdoor volkorenproducten niet kunnen ontbreken in een goed uitgewerkt en gezond dieet (kijk naar de schijf van vijf bijvoorbeeld). Er wordt benadrukt door diverse voedingsexperts dat het vervangen van witte rijst of pasta door deze volkorenvarianten een effectieve stap is naar het hanteren van een gezonder voedingsritme.

Aardappels: Gezond én vullend

Aardappels zijn een andere optie, vooral wanneer ze gekookt worden zijn ze erg gezond. Mogelijk zijn ze zelfs nog ietwat gezonder als ze gegeten worden mét de schil. Zo zijn die ‘piepers’ rijk aan vezels, vitamine C, B-vitamines zoals B6, eiwitten en mineralen zoals kalium en calcium. Met minder calorieën dan pasta of rijst en een veel hoger verzadigingswaarde, zorgen aardappels ervoor dat je sneller vol zit.

Het belangrijkste bij de gezondheid van aardappels, pasta en rijst is de manier van bereiding. Gefrituurde of gebakken aardappels, net zoals pasta en rijst met klodders saus of kaas, zijn minder gezond vanwege het hogere vet-, zout- én caloriegehalte. Opgelet: bovendien kunnen er bij hoge temperaturen schadelijke stoffen ontstaan in aardappels.

Keurmerken en voedselverspilling

Voor de liefhebber: bij een duurzamere keuze is het belangrijk om te letten op keurmerken zoals biologisch, Fairtrade en Rainforest Alliance. Deze keurmerken stellen eisen aan duurzaamheid én arbeidsomstandigheden.

Uiteindelijk hebben aardappels, pasta en rijst elk hun sterke en zwakke punten. De beste aanpak is variatie in je dieet. Als je niet van zilvervliesrijst of volkorenpasta houdt, kun je bijvoorbeeld bonen, linzen of kikkererwten toevoegen aan witte rijst of pasta voor extra vezels. Probeer ook eens volkoren couscous of pasta gemaakt van peulvruchten voor een avontuurlijke en gezonde variatie.