Actueel

Dit is volgens onderzoek de fijnste Nederlandse stad om in te wonen

aantrekkelijkste nederlandse stad

Wat heeft Amsterdam niet? De hoofdstad van Nederland is weer uitgeroepen tot de aantrekkelijkste stad van het land om in te wonen. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van onderzoeksbureau Atlas Research.

50 grootste gemeenten

Atlas is voor dit onderzoek gaan kijken naar de vijftig grootste gemeenten van Nederland. Ze worden beoordeeld op verschillende factoren die ervoor zorgen dat mensen ergens fijn kunnen wonen. Zo wordt er gekeken naar het aanbod qua scholen, woningprijzen, werkgelegenheid en culturele voorzieningen. Vorig jaar was Amsterdam ook de winnaar, maar op andere gebieden zijn er wel andere winnaars. Zo is bij groen en blauw (natuur en water) Arnhem de grote winnaar. “Wat mensen vooral waarderen, is het hebben van een prettig uitzicht; ze willen op korte afstand van hun huis kunnen wandelen in een park, en een picknick kunnen houden met de kinderen”, aldus onderzoeker Marten Middeldorp tegen het NRC.

Welke stad is het minst aantrekkelijk om in te wonen?

Zwolle, Velsen, Bergen op Zoom en Alkmaar scoren hoog op het gebied van groen en blauw. Op dit vlak kwam Oss als grote verliezer uit de bus. De Brabantse gemeente scoort namelijk 6 procent minder op natuur en water dan de gemiddelde grote stad in Nederland. “Mensen zijn bereid gemiddeld 2 procent meer te betalen voor een woning in een wijk waar tien extra bedreigde soorten per vierkante kilometer voorkomen”, licht Middeldorp toe. “Gemeenten kunnen beter nadenken over welk soort natuur ze willen dan lukraak een groenstrookje aanleggen.”

Amsterdam is de aantrekkelijkste Nederlandse stad om in te wonen

Met mooie parken en grachten alleen al komt Amsterdam hoog in de lijst. Maar hierdoor is Amsterdam niet de aantrekkelijkste stad van Nederland om in te wonen geworden. De Nederlander vindt werkgelegenheid, culturele voorzieningen, veiligheid, horeca en universiteiten belangrijk. Hier scoren ook Leiden, Utrecht, Den Haag en Rotterdam goed op. Onderaan de lijst hebben we voor de zoveelste keer weer Emmen. “Wij zeggen niet dat je in Emmen niet prettig kunt wonen”, vertelt Middeldorp. “Er is veel groen en een mooie dierentuin en het is er betrekkelijk veilig. Maar er zijn weinig banen en voorzieningen, ook het culinaire aanbod is er mager, allemaal zaken die de gemiddelde Nederlander aantrekkelijk vindt.”

Hoewel Amsterdam goed scoort op het gebied van wonen, is Amsterdam ook gelijk de duurste Europese vakantiebestemming.