Netflix barst van de films. Van fantasy tot horror en van actie tot komedie: het aanbod is groot. Er is ook een speciaal genre te vinden: de waargebeurde Netflix-films. Dit zijn er 7 die de moeite meer dan waard zijn.

7 Waargebeurde Netflix films

Sommige heftige films worden nóg spraakmakender als je er achterkomt dat de gebeurtenissen in de film echt zijn gebeurd. Of het nou over gevangenisstraffen gaat of heftige oorlogen: deze 7 Netflix-films zijn stuk voor stuk waargebeurd.

In the Name of the Father

Deze film komt alweer uit 1993 en is gebaseerd op de levens van de ‘Guildford Four’. Dit viertal werd beschuldigd van een bomaanslag in 1974, maar bleken onschuldig te zijn. Ze worden gemarteld om te bekennen en zelfs gedwongen om een valse getuigenis te schrijven. Het schrijnende verhaal werd door Jim Sheridan verfilmd en is gebaseerd op de autobiografie van één van de Guildford Four zelf.

 

A Prayer Before Dawn

Ook A Prayer Before Dawn is één van de waargebeurde Netflix films die je nog lang bij zal blijven. We volgen Billy Moore, een jongen die in Thailand wordt opgepakt met gestolen goederen. Hij komt terecht in de gevangenis, waar de leefomstandigheden ongelofelijk slecht zijn en geweld in elke kant op de loer ligt.

Hacksaw Ridge

Deze oorlogsfilm vertelt het verhaal van Desmond Dos. Andrew Garfield speelde de rol en werd daarvoor genomineerd voor een Oscar. Desmond betreedt tijdens de Tweede Wereldoorlog, net als vele andere jonge mannen, het slagveld op in Okinawa, Japan. Wat hem echter uniek maakt, is het feit dat hij als hospik werkt en weigert om ook maar een schot te lossen. Dit komt hem op veel kritiek en onbegrip te staan en lijkt een haast onmogelijke opdracht. De film is geregisseerd door Mel Gibson, die eerder andere sterke films als Braveheart (1995) en Apocalypto (2006) maakte.

Papillon

In Papillon volgen we Henri Charrière (Charlie Hunham, die je ook kunt kennen van Son’s of Anarchy), die samen met een grote groep mannen naar een berucht gevangeniseiland wordt gestuurd. De gevangenen op het eiland hebben het zwaar en zijn veelal ten onrechte naar het eiland gestuurd, om zo lange werkstraffen uit te zitten. Ontsnappen lijkt onmogelijk, maar Henri (ook wel Papillon genoemd), maakt daar zijn levenswerk van. De film is gebaseerd op vertellingen van de echte Henri Charrière. Ook Rami Malek (binnenkort te zien in No Time To Die), speelt een grote rol in de film.

 

American Made

American Made is één van de waargebeurde Netflix films die niet draait om de brute levens in de gevangenis of in de oorlog. In plaats daarvan volgen we de CIA piloot Barry Seal, gespeeld door Tom Cruise. Hij zet zijn leven lekker overhoop door voor Pablo Escobar drugs te gaan smokkelen. Al gauw zorgen zijn wisselende belangen ervoor dat hij behoorlijk in de knoop raakt.

 

Pain & Gain

In Pain & Gain zien we onder andere Dwayne ‘The Rock’ Johnson terug in een rol. De twee hoofdpersonen, Daniel Lugo en Paul Doyle, proberen het te maken en komen zo terecht in het criminele circuit. Ze richten een bende op waarvan het gros bestaat uit bodybuilders. Al gauw is er sprake van afpersing, moord en kidnapping. Mark Wahlberg is ook één van de acteurs die in de film te zien is.

First They Killed My Father

Deze indrukwekkende film over de terreur van de Rode Khmer in Cambodja, is de vierde film die Angelina Jolie heeft geregisseerd. Ze regisseerde de film samen met Rithy Pahn, die net als de 5-jarige hoofdpersoon in dit meeslepende drama de Cambodjaanse genocide overleefde. Het is een verfilming van het boek van Loung Un, over haar ervaring tijdens de gruwelijke oorlog. De film ontving veel positieve recensies.