Food & Drinks

Op deze 5 manieren geeft je lichaam aan dat je te veel zout eet

te veel zout

Hmm, een bakje friet met mayo of curry en ‘s avonds een grote zak chips. Heel erg lekker allemaal, maar het bevat ook erg veel zout. En te veel zout is niet goed voor je. Je kunt merken wanneer je lichaam te veel van deze smaakmaker binnen krijgt. Op deze 5 manieren geeft je lichaam aan dat je te veel zout eet.

Te veel zout eten

Op de lange termijn kan te veel zout eten zorgen voor veel problemen. Zo kan je een verhoogde bloeddruk krijgen en ook hart- en vaatziekten liggen op de loer wanneer je met alle gemak elke dag een grote zak chips met dipsaus weg vreet. Zout is vaak een goede smaakverbeteraar, maar let alsjeblieft goed op onderstaande signalen. Dan eet je simpelweg te veel zout. Hieronder staan 5 tekenen waarmee ieder lichaam aangeeft dat het te veel binnen krijgt. Mocht je nou één van deze tekenen zelf ervaren? Probeer dan de komende dagen of weken extra goed op het zoutgehalte van je voedingsmiddelen te letten, zodat je eigen zoutgehalte weer op peil kan komen.

1. Je hebt continu dorst

Van zout krijg je dorst. Daarom doen ze in restaurants vaak extra zout op het eten, zodat je meer drinken gaat bestellen. Zonder dat je het door hebt ga je extra veel drinken. Wanneer je te veel zout binnen krijgt, merk je dat je gedurende de dag ongekend veel neiging hebt om te gaan drinken. Vaak is dit onbewust dus let er extra goed op. Wanneer jij veel dorst heb door een te hoog zoutgehalte, probeer dan genoeg water te drinken en je zouttoevoer te verminderen.

2. Je houdt veel vocht vast

Dikke vingers, dikke voeten en andere opgezette lichaamsdelen kunnen erop duiden dat je te veel vocht vasthoudt. Ook dit kan komen door te veel zout in je lichaam. Vaak in de ochtend merk je dit verschijnsel extra goed. Minder zout eten zorgt er voor dat je minder vocht vast houdt.

3. Je moet heel vaak plassen

Wie veel drinkt, moet ook veel plassen. Je nieren moeten extra hard werken om al het zout uit je lichaam te krijgen. Hierdoor zal je merken dat je vaker dan normaal op en dag naar het toilet moet. Ook ziet je plas er dan donkerder uit. Al het onnodige zout, plas je dan veelvuldig uit.

4. Je hebt sneller kramp na het sporten

Heb je vaak last van kramp, terwijl je dat normaal eigenlijk bijna nooit hebt? Dan kan het zijn dat je lichaam te veel van dit witte goedje binnen krijgt. Zout zorgt voor het aanspannen van je spieren. Te veel ervan zorgt voor te veel spanning op je spieren, waardoor je eerder last van kramp kunt krijgen.

5. Je gaat ongezond eten

Wanneer je te veel zout in je lichaam hebt, krijg je vaak trek in ongezond eten zoals chips en snoep. Ook kan het zijn dat je eten flauw proeft, waardoor je weer meer zout gaat toevoegen. Doe dit niet! Pak in plaats van snoep of chips een stuk fruit zodat je je zoutgehalte weer rustig kan afbouwen en je normale smaak weer terugkrijgt.