Whisky is de afgelopen jaren met een flinke opmars bezig. Iets wat eerst vooral geassocieerd werd met oudere mannen en dikke sigaren, is nu een drankje voor iedereen. Whisky drinken kun je zo duur maken als je wilt. Maar omdat we begrijpen dat er al genoeg andere dingen zijn die een fortuin kosten, zoals één van deze Lamborghini occasions, snappen we dat je vooral zoekt naar een goedkope whisky, zonder in te leveren op smaak.

Goedkoop, zonder af te doen aan kwaliteit

Whisky is net als wijn: prijs zegt lang niet alles. Natuurlijk kun je er vanuit gaan dat een fles die drie keer je maandsalaris kost iets speciaals is, maar vooral goedkope whisky hoeft zeker niet slecht te zijn. Om jou en je budget-drankkast even een kwalitatieve boost te geven hebben we vijf heerlijke whisky’s voor je op een rijtje gezet. Stuk voor stuk lief voor je portemonnee.

whisky

Three Brothers 20yo Single Grain 70cl

Grain whisky wordt niet altijd even serieus genomen. Onterecht, wat ons betreft. Een goede grain whisky is hartstikke lekker en bovendien perfect om te gebruiken in een cocktail. Deze 20 jaar oude Three Brothers heeft zoete tonen van honing en een volle, ronde afdronk. Kosten: +- 30 euro.

Jim Beam White 70cl

Officieel een bourbon, gezien de Amerikaanse afkomst, met een zoete smaak. De zoete smaak komt van het gebruik van mais in plaats van gerst. Je moet er van houden, maar een glas Jim Beam White kan precies zijn wat je nodig had. Kosten: +- 20 euro.

Speyburn Bradan Orach

Bij het lezen van de naam Speynburn denk je al snel aan een malt whisky, maar dat is hier niet het geval. De neus is licht fruitig, met een voorzichtige geur van mout, citroen en room. De afdronk is fruitig en licht, maar verre van saai. Een heerlijke blend. Kosten: +-26

whisky

Finlaggan Original Malt 70cl

Dit is een bijzondere. Je houdt er van of je haat het, maar de Finlaggan is een echte peaty whisky. Bij het openen van de fles ontbreekt de kenmerkende scherpe whisky-geur. Gebrek aan smaak is er daarentegen zeker niet, het komt alleen wat later. Zeker het proberen waard. Kosten: +- 28 euro

Tullamore Dew Irish Whiskey

Tullamore is één van de minder bekende Ierse whiskey’s. Zonde, want het is zowel een heerlijke whiskey om gewoon te drinken, als voor het gebruiken in een cocktail of Irish Coffee. Een stevige smaak met lichte zoete tonen en een stevige afdronk. Whiskey zonder twijfels. Kosten: +-22 euro.