De één klopt de perfecte bechamelsaus voor in de lasagne, de ander neemt genoegen met het oppiepen van een magnetronmaaltijd. Koken is een breed begrip en heeft voor iedereen een andere prioriteit. Hoeveel tijd je het liefste in de keuken spendeert is geheel aan jou, maar er bestaat wel zo iets als een basisniveau waarover je moet beschikken. Of het nu is voor een date, je (schoon)ouders of gewoon om indruk te maken op je vrienden: dit zijn 5 gerechten die elke man moet kunnen maken. En met maken bedoelen we zelf, niet uit een pakje.

Een echte man kan koken

Los van de verschillende gerechten die een man uit zijn hoofd moet kunnen maken zijn er een paar basics die absoluut in je arrangement thuishoren. Zo zou brooddeeg maken bijvoorbeeld tussen je vaardigheden moeten zitten. Niet alleen omdat het iets oers heeft als je dit kan, maar ook omdat het de basis is voor veel andere gerechten. Zo gaan dingen als pizzadeeg of pasta maken je waarschijnlijk een stuk gemakkelijker af wanneer jij in de basis al in staat bent een goede homp brood te bakken., Enfin, door naar de gerechten die jij, als echte man, verder onder de knie zou moeten hebben.

1. Een perfect gebakken biefstuk

Het perfect bakken van een biefstuk is een kunst op zich. Te rood is vaak niet naar wens, maar je let even niet op en er ligt een schoenzool in je pan te sudderen. Dit is één van de gerechten waarbij timing een zeer grote rol speelt. Belangrijk is om de biefstuk een uur voor het bereiden al uit de koelkast te halen, zo komt hij goed op kamertemperatuur. The key to the perfect steak zit hem in het blijven draaien van het vlees. Bak het vlees telkens één minuut per kant. Richtlijnen voor de garing: voor medium/rare is het 4 minuten bakken en 2 minuten laten rusten. Liever well-done? Bak hem dan maximaal 10 minuten en laat hem even lang rusten. Wil je meer tips over het bakken van de perfecte biefstuk, kijk dan nog even bij deze tips.

2. Pasta Pesto, de échte variant

Lekker makkelijk, horen we je denken. Maar met pasta pesto bedoelen we niet wat penne koken en er een potje basic pesto op kwakken. Zelf pesto maken klinkt misschien ingewikkeld (of als teveel moeite) maar is allesbehalve moeilijk. Sterker nog, dit is verreweg de makkelijkste van de vijf gerechten. Een flinke bos basilicum, wat Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en olie is alles wat je nodig hebt. Kwestie van alles bij elkaar gooien, mixer erop en je bent klaar. Door wat (lees: veel) knoflook toe te voegen maak je de pesto echt af, maar een teentje minder is misschien wel verstandig als je daarna nog op stap gaat. Voor meer pesto-tips ben je bij Jamie altijd aan het goede adres. Is je pesto af? Dan is het een kwestie van pasta koken (met voorkeur verse). Om het gerecht nog wat op te fleuren zijn stukjes kip of wat gegrilde groenten altijd goed. en basilicumblaadje bovenop als garnering en je maakt geheid indruk met dit veel te simpele gerecht.

3. Een dikke hamburger

Voor een date misschien niet een van de meest charmante gerechten om te serveren, maar een echt goede burger mag absoluut niet ontbreken binnen je kook-repertoire. Regel één van een goede burger: zorg voor de juiste ingrediënten. Een kwaliteitsbroodje en een goed stuk vlees zijn een instant upgrade van je burger, los van hoe je hem klaarmaakt. Regel twee is het zoeken van combinaties die jouw burger onderscheiden van anderen. Wees niet bang voor het proberen van nieuwe dingen. Kijk om je heen wat er al bestaat en gebruik dat als inspiratie voor jouw signature burger. Varieer in de kazen die je gebruikt en kijk wat er op het gebied van sausjes te verzinnen is. Met een beetje uitproberen (lees: burgers eten) ben jij binnen no time de burgermeester van je vriendengroep.

4. Een stevige omelet

Stel je nou voor dat de pasta pesto van de avond ervoor zo goed is bevallen bij je date dat ze er voor het ontbijt nog steeds is. In dat geval wil je niet alsnog door de mand vallen met je droge boterham met hagelslag. Daarnaast is dit ontbijt misschien wel één van de beste gerechten voor na een lange nacht stappen. Het kunnen bakken van een goede omelet is een absolute must. Om te voorkomen dat je toch telkens eindigt met een hoopje scrambled eggs is het belangrijk om met de volgende dingen rekening te houden. Tip 1: kluts je eieren goed voor je ze in de pan gooit. Een scheutje melk erbij maakt het geheel nog net iets romiger. Tip 2: gebruik alleen boter of neutrale olie (zoals zonnebloemolie). Tip 3: een stevige koekenpan is een must. Zet het vuur laag tot medium. Duurt misschien ietsje langer, maar je geduld wordt vanzelf beloond met een perfect ontbijtje.

5. Sticky spareribs van de bbq

Echte mannen kunnen barbecueën. Of hebben in ieder geval één bbq-trucje in gerechten-repertoire . Het maken van sticky spareribs is iets waarmee je gegarandeerd de show steelt. Het mooie aan dit gerecht? Met een paar ingrediënten ben je er al. Om te beginnen is het allerbelangrijkste de kwaliteit van je ribs, ga altijd voor vers. Kies je bij de slager voor ribs van de lende, dan krijg je wat kleinere varianten met mals vlees. Ga je voor buikspareribs dan zijn ze van groter formaat en hebben ze meer vlees. Bij het maken van dit gerecht is geduld essentieel. Door de lange garing (minimaal drie uur) behoudt het vlees zijn smaak. Alleen op die manier valt het vlees bij het eten van malsheid van het bot af. En dat willen we. Wat betreft marinades en kruiden is er eindeloos te variëren. Spareribs zijn absoluut één van de gerechten die je moet kunnen maken.