Gear

3 redenen waarom je écht voor 5G moet kiezen

Iphone 16

Wanneer je een nieuw telefoonabonnement uit gaat zoeken, zijn er verschillende dingen waar je op kunt letten. Uiteraard kies je alleen voor de beste sim only deals, maar je wilt natuurlijk ook genoeg data en belminuten. Hoe veel dat moet zijn, hangt af per persoon, maar tegenwoordig zijn unlimited data-abonnementen steeds populairder. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor abonnementen waar toestellen met 5G. Dit is vaak wel iets duurder dan toestellen die niet geschikt zijn met 4G, maar het is dat beetje extra dubbel en dwars waard. In dit artikel leggen we je uit waarom de keuze voor 5G zoveel beter is dan die voor 4G.

Super snel internet met 5G

Het eerste voordeel van 5G is het feit dat het vele malen sneller is. Wanneer je een sim only maandelijks opzegbaar abonnement afsluit met 5G, weet je zeker dat je altijd en overal goed en vooral ook snel internet hebt. Waar 4G-netwerken snelheden boden tussen de 10 en 100 MB per seconde, kan 5G-snelheden bieden van wel 1 tot 10 GB per seconde. Hierdoor kun je in slechts een paar seconde complete films en series downloaden, kun je altijd streamen zonder vervelende lag en kun je genieten van high-definition content, waardoor ook virtual en augmented reality apparaten beter kunnen functioneren. Mocht je dus willen werken op plekken waar je niet verbonden bent met wifi, kun je alsnog zonder problemen grote documenten downloaden en bewerken.

Veilig aan de slag gaan met 5G

Een ander voordeel van 5G is het feit dat het vele malen veiliger is dan 4G. Hoe goed een netwerk kan beveiligen, hangt af van het aantal bits dat ervoor gebruikt wordt. Wanneer je een bericht stuurt naar vrienden, familie, of anderen, wordt het namelijk versleuteld door het om te zetten in onbegrijpelijke taal. Zodra de ontvanger van het bericht het opent, wordt het bericht omgezet in begrijpelijke taal. Hier zijn bits voor nodig; doordat 5G veel meer bits heeft dan 4G, werkt het veel veiliger. Daarbij maakt 5G gebruik van drie verschillende netwerken, welke gescheiden van elkaar werken. Elk netwerk heeft zijn eigen protocol, waardoor de veiligheid beter en makkelijker gewaarborgd kan worden.

De efficiëntie van 5G

Het laatste voordeel van 5G is dat het veel energiezuiniger is dan 4G. Dankzij de speciale technologie, welke netwerkslicing genoemd wordt, kan 5G veel efficiënter werken. Daarbij zorgt 5G ervoor dat het zich op specifieke mobieltjes focust, in plaats van zich over een groot gebied verspreid, zoals bij 4G. Ook gaat 5G alleen aan wanneer je je mobiel gebruikt, in plaats van dat het 24/7 aanstaat. De zender die zich op jouw telefoon richt, zal dan namelijk in slaapstand gaan. Daardoor is het gebruik van 5G veel goedkoper.