Nederlandse films staat vaak in één zin met seks. liefde of bedrog. Alhoewel er tegenwoordig steeds meer betere Nederlandse films worden gemaakt, kun je vaak wel zien dat het een typisch Nederlandse film is. Op zoek naar een leuke Nederlandse film? Dan zit je hier goed. We laten je 10 Nederlandse films die elke Nederlander gezien moet hebben. De films staan gerangschikt op IMDb-score

Een greep uit de beste Nederlandse films

Dit zijn 10 van de beste Nederlandse films die je gezien moet hebben. Stuk voor stuk de moeite waard vanwege het originele verhaal, dan wel het ijzersterke acteerwerk.

10. Publieke Werken (6.7)

Misschien ken je het Victoria Hotel naast Amsterdam Centraal wel. Daarnaast staat een klein huisje. Over dat huisje gaat de film Publieke Werken. Alles was geregeld voor de bouw van de Victoria. Alleen de eigenaar van het huisje was nog niet uitgekocht, maar die liet zich voor geen goud gaan. Deze film staat op de tiende plek van onze greep uit de beste Nederlandse films.

9. Daglicht (7.0)

Deze Nederlandse speelfilm wist een kwart miljoen bezoekers naar de bios te trekken. Dat is veel voor Nederlandse begrippen. In deze film ontdekt Iris dat ze een broer heeft die tot 20 jaar cel plus TBS heeft gekregen voor moord. Ze besluit uit te zoeken wat er precies is gebeurd.

8. Michiel de Ruyter (7.1)

De Nederlandse geschiedenisfilm die elke Nederlander gezien moet hebben. Frank Lammers kruipt in de huid van één van de grootste zeehelden van Nederland. Onder leiding van Michiel de Ruyter versloegen we in de gouden eeuw de Engelse vloot. Absoluut eentje die thuis hoort in deze rij met beste Nederlandse films.

7. Bloed, Zweet en Tranen (7.1)

Dé film over de volkslegende André Hazes. In deze prachtige film word je meegenomen in het levensverhaal van André Hazes (sr.). Van zijn moeilijke jeugd, naar zijn grote hits, tot zijn worstelingen met drank en geld. Alles komt aan bod. Een prachtige film die elke Nederlander gezien moet hebben.

6. Riphagen (7.2)

Jeroen van Koningsbrugge speelt Dries Riphagen, ook wel bekend als topcrimineel ‘Al Capone’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sluit hij zich aan bij de financiële inspectiedienst de Nazi’s en maakt hij jacht op Joodse onderduikers. Hij denkt onaantastbaar te zijn totdat Jan van Liempd zijn vizier op de crimineel richt.

5. Loft (7.3)

Vijf mannen gaan erop uit een huren een geheimzinnige loft. Tijdens dit tripje gebeuren er uiterst vreemde dingen in de loft. Op een dag vinden ze het lichaam van één van de vrouwen. Omdat er maar vijf sleutels van het huis zijn, gaan de mannen elkaar verdenken. Maar wie heeft de moord(en) nou uiteindelijk gepleegd?

4. De Marathon (7.5)

Een typisch Rotterdamse film. Vier werknemers van autogaragebedrijf willen mee gaan doen aan de marathon van Rotterdam en een vijfde medewerker wordt hun coach. Zo makkelijk is het nog niet, want de mannen van middelbare leeftijd zijn bepaald niet in vorm te noemen. Een geniale film die met recht tot de beste Nederlandse films behoort en elke Nederlander gezien moet hebben. Ook als je geen Rotterdammert bent.

3. Karakter (7.7)

De Oscar-winnende film is één van de films die elke Nederlander gezien moet hebben. Het gaat over Jacob Katadreuffe. Hij leeft alleen met zijn moeder en hij heeft geen contact met zijn vader. Hij wil kosten wat het kost een advocaat worden. Een boeiende film die we zeker aanraden.

2. Soldaat van Oranje (7.7)

Misschien meer bekend van de razend populaire musical maar de film is ook geweldig en behoort met recht tot de top drie beste Nederlandse films. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nemen er steeds meer Nederlandse studenten deel aan de beweging tegen de Duitse bezetting van Nederland.

1. Zwartboek (7.8)

Volgens velen dé beste Nederlandse film ooit gemaakt. De film van Paul Verhoeven keerde na een lange uitstap naar het buitenland terug naar zijn kikkerlandje met deze knaller van een film over het Tweede Wereldoorlog-drama Zwartboek.