Health

Met deze 10 tips boek je sneller progressie met afvallen

snel afvallen

Bijna niemand wil langzaam afvallen. Als je er eenmaal begint, wil je het liefst zo snel mogelijk klaar zijn en helemaal fit zijn. Maar snel afvallen is nog best moeilijk, en vereist vaak harde maatregelen. Maar met een paar kleine tips kan je al veel verschil maken.

Snel afvallen hoeft niet moeilijk te zijn

Gewicht verliezen is een klusje, zeker als het veel veranderingen in je levensstijl vereist. Goede voeding is erg belangrijk. Maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, is het eigenlijk alleen maar leuk. Zeker als je iets hebt gevonden dat voor jou werkt. Want de één is sneller met afvallen dan de ander. Dat komt misschien ook wel doordat iedereen een ander lichaam heeft dat anders werkt. Maar als je deze 10 tips allemaal uitprobeert, moet er wel iets tussen zitten zodat snel afvallen voor jou een peulenschil is.

1. Drink veel water

Water geeft je een vol gevoel, waardoor je minder eet. Zeker als je een glas water drinkt vóór je gaat eten, zul je eerder vol zitten. Groenten bevatten ook veel water, dus als je rauwe groenten als tomaatjes, komkommer of paprika snackt, ben je ook veel sneller verzadigd.

2. Eet meer eiwit

Eiwitrijke voeding geven je lang een verzadigd gevoel, zodat je minder snel weer honger hebt. Ook is het goed voor je spierherstel, als je meer aan het sporten bent. Dus daar heb je even mooi een win-win situatie te pakken.

3. Weeg op dezelfde momenten

Je gewicht verschilt veel op momenten door de dag heen. Vaak ben je in de ochtend, direct na het wakker worden en de eerste plaspleging, het lichtst. Weeg daarom nog vóór het ontbijten, maar ná het eerste toiletbezoek. Als je dit elke dag (of elke week) doet, heb je het meest betrouwbare beeld van je gewicht.

4. Drink koffie

Koffie versnelt je spijsvertering. Sommige mensen kunnen minder snel afvallen, omdat hun spijsvertering traag is. En dan gebruik je al je eten wel héél efficiënt, wat ervoor kan zorgen dat het afvallen soms lastiger gaat. Maar als je koffie drinkt, is die nummer twee in de wc iets eerder voor elkaar.

5. Geen frisdrank en sappen meer

In frisdrank zit veel suiker en dat wisten we al, maar fruitsappen bevatten ook erg veel suiker. Niet omdat er veel suiker is toegevoegd, maar omdat de suikers in het fruit ook flink kunnen oplopen. Groentesap is dan vaak weer wel beter, omdat groentes minder suiker bevatten.

6. Doe compound oefeningen

Als je aan het trainen bent om fitter te worden, heb je keuze uit veel soorten oefeningen. Maar alleen krachttraining is niet heel effectief. Je kunt waarschijnlijk sneller afvallen als je compound oefeningen doet. Daarbij train je veel meer dan één spiergroep, en je verbrandt ook nog meer calorieën met de oefeningen.

7. Doe weekboodschappen

Veel ongevraagde calorieën komen door het impulsieve snaaien. Als je dagelijks in de winkel staat en zin hebt in een snack, is de verleiding keer op keer groot. Hoe minder je in de winkel staat, hoe minder impulsieve aankopen je kunt doen. Daarbij plan je dan al ver van tevoren wat je gaat eten en kun je dan niet meer terug.

8. Maak het leuk en geniet

Het kan bijna niet dat je geen enkele sport of geen enkele manier van afvallen leuk vindt. Probeer die dingen te vinden die het leuk maken, en dat veel naar voren te laten komen. Vind bijvoorbeeld een sport die je leuk vindt om te doen; dan is het sporten veel meer dan alleen de manier om af te vallen.

9. Daag jezelf uit

Doe je een training goed, maak het dan de volgende keer iets zwaarder. Zet doelen voor jezelf zodat de uitdaging blijft, en iets niet gaat vervelen. Het zal je verbazen hoe snel je lichaam vooruitgang kan boeken en om nieuwe uitdagingen gaat vragen.

10. Draaf niet door

Snel afvallen hoeft niet iets te zijn wat je hele leven in zijn greep houdt. Je kunt met een paar aanpassingen in je levensstijl al veel vooruitgang boeken, ook als je er niet elk moment van de dag mee bezig bent. Het went op een gegeven moment ook en dan is het niet heel anders dan anders, behalve dat je fitter bent. Probeer het wel verantwoord te houden en niet na elke maaltijd laxeermiddel erin te gooien. De bedoeling is juist dat je gezonder wordt en blijft.