Food & Drinks

Dit zijn de 10 duurste whisky’s ooit verkocht in de wereld

Is het whisky of whiskey?

Is een veel gehoorde vraag. Het antwoord hangt af van waar je bent en waar de whisky vandaan komt. In eigenlijk de hele wereld noemt men de heerlijke drank Whisky. Behalve in Ierland en Amerika, waar ze er een “e” tussen hebben geplakt, om zich te onderscheiden. De Ieren beweren namelijk dat zij de beste whiskey’s maken. Waar komt jouw favoriete whisky vandaan? Wij maakten een lijst met de 10 duurste whisky’s ooit verkocht. Houdt alsjeblieft in gedachten dat we hebben gekeken naar de whiskey en niet naar de (soms met diamanen ingelegde) flessen.

10. Dalmore Selene 58 Year Old whisky 1951 – €33.000

Dalmore Selena is de Godin van de maan. De fles heeft deze naam te danken aan het verhaal dat zonlicht verbrandt, maar maanlicht blijft schijnen. Er zijn slechts 30 flessen van deze 58 jaar oude whiskey gemaakt. De smaak van de in de Scottish Highlands gemaakte drank kan omschreven worden als hemels met een vleugje mandarijn, grapefruit en citroen.

9. Balvenie 50 Year Old 1912 – €40.000

De Balvenie whisky heeft zijn naam te de danken aan het gelijknamige kasteel, vlakbij de brouwerij in Speyside. Balvenie heeft 50 jaar in het vat gerijpt, waarna er in 1912, 88 prachtige flessen gebotteld werden. Weer 50 jaar later kwam er een absolute whisky meester op de distilleerderij werken genaamd David Stewart. Op het gebied van rijpingstechnieken heeft hij veel betekend voor de whisky wereld.

8. Dalmore 62 Single Highland Malt Scotch Matheson 1942 – €55.000

Op nummer 8 staat Dalmore, ook afkomstig uit Schotland. Specifiek deze fles is naar de oprichter van de brouwerij, Alexander Matheson, vernoemd. De whiskey in de fles is ook in 10 andere flessen gebotteld, maar die hebben allen een andere naam. Deze fles is echter op een veiling gekocht door een anonieme koper. Hij opende de fles en dronk hem samen met zijn vrienden op. Dalmore staat bekend als een vrijmoedige whiskysoort.

7. Glenfiddich 1937 – €67.000

Net als #9 Balvenie is ook Glenfiddich afkomstig uit het Schotse Speyside. Waarschijnlijk is Glenfiddich een bekende naam. Maar de kans dat je deze fles in jouw bezit hebt is wat kleiner. Alle 61 flessen zijn namelijk op een veiling verkocht, waarvan de duurste fles maar liefst €67.000 opleverde. De whisky is antiek brons van kleur en de smaken van chocolade, eik, ceder, verbrande heide en stroop zijn te herkennen.

6. The Macallan 1926 – €71.000

Het was 2005 toen een Zuid Koreaanse zakenman de fles Macallan kocht voor het enorme bedrag. De whiskey werd in 1926 met de hand gebotteld en is afkomstig uit Speyside. Wat de whiskey onderscheid is dat er geen kleur of water is toegevoegd, wat ervoor zorgt dat de whiskey donker van kleur is. Deze kleur is volledig te danken aan de eiken whiskyvaten.

5. Springbank 50 Year Old 1919 – €73.500

Whisky’s in deze prijscategorie zijn doorgaans enkel verkrijgbaar op veilingen. Bij deze Schotse whiskey uit Campbelltown ligt dat anders. Hoewel er slechts 24 flessen gemaakt zijn is hij ook online te verkrijgen. Deze fles van Springbank stond ooit in het Guinness Book of Records voor de duurste whisky ooit. Nu moet hij het doen met een 5e plaats.

4. Glenfiddich Janet Sheed Roberts Reserve 1955 – €88.500

Alle 11 flessen van Glenfiddich werden verkocht voor het goede doel. De drank heeft zijn naam Janet Sheed te danken aan de destijds oudste persoon van Schotland. De kleur van de whisky wordt omschreven als strogoud. De smaak schijnt extreem licht e zijn, met een vleugje van peer, heide en hooi. De duurste fles werd verkocht voor €88.500

3. Yamazaki 50 Year Old – €126.000

Je raad het al, Yamazaki is afkomstig uit een Japanse distilleerderij genaamd Suntory. Er is zijn van deze whisky’s ook 25, 18 en 12 jaar gerijpte varianten. De smaak wordt omschreven als  ‘Meer laags met fruit en mizunara aroma’. De kleur neigt naar rood, anders dan wat je gewend bent van whisky.

2. The Macallan 64 Year Old in Lalique Cire Perdue 1946 – €433.000

Ter ere van de verjaardag van René Lalique, oprichter van een van de meest gerespecteerde kristal productiehuizen, werd deze whisky gebotteld in een karaf gemaakt door hemzelf. De whisky is een waar kunststuk en voordat hij geveild werd in 2010, ging hij langs verschillende tentoonstellingen. Het magistrale bedrag wat werd opgehaald bij de liefdagighsidsveiling is grotendeels naar een goed doel gegaan. Met de opbrengst van één fles zijn 30.000 mensen van schoon drinkwater voorzien.

1. The Macallan “M” – €592.500

Er is veel aandacht en liefde besteed aan deze whisky uit Schotland. The Macallan “M” werd namelijk niet zomaar de duurste fles ooit. De drank is gemaakt in 7 verschillende vaten, die geselecteerd werden uit 200.000 goede vaten. De whisky uit deze vaten varieert 25 tot 75 jaar oud. De smaak wordt omschreven als hout rokerig, groene appel, rozijn en kaneel. De fles is gemaakt door 17 ambachtslieden, die 40 flessen vernietigd hebben, voordat de perfecte hand geblazen karaf ontstond.

Gewoonvoorhem Whisky Essentials