Goede films zijn er in overvloed en in allemaal verschillende genres. Één van onze favoriete categorieën is de gevangenisfilm. De sfeer rondom een gevangenis is grimmig en luguber, maar bovenal fascinerend. De afgelopen jaren zijn er tal van films geproduceerd die zich afspelen achte de tralies. Wij hebben de tien allerbeste films voor je op een rijtje gezet. De één wat ouder dan de ander, maar allemaal absoluut het kijken waard.

1. The Green Mile (1999)

Met Tom Hanks in de hoofdrol begint een film al goed. Hanks speelt in The Green Mile een hoofdcipier op de ‘Dodengang’. Hier zitten alle ter dood veroordeelde gedetineerden uit de gevangenis. Vanaf het moment dat deze groene hal (vandaar de filmnaam) de Afro-Amerikaanse John Coffey er als nieuwe gevangene bijkrijgt volgen de wonderlijke gebeurtenissen elkaar op.

2. The Shawshank Redemption (1994)

Voor velen dé favoriet op het gebied van gevangenisfilms of zelfs de beste film aller tijden. Al jaren staat deze film op de eerste plek op de lijst van beste films ooit gemaakt. De film gaat over de Amerikaanse Shawshankgevangenis, waar corruptie bij de bewakers en directie een grote rol speelt. Andy Dufresne, een bankier, wordt tot levenslang veroordeeld wegens het vermoorden van zijn vrouw en haar minnaar. Hoe overleef je in een gevangenis als de Shawshank? Goed nieuws voor iedereen die deze film nog niet heeft gezien: hij staat vanaf nu ook op Netflix.

3. Dead Man Walking (1995)

Een ter dood veroordeelde moordenaar wordt mentaal bijgestaan door een zuster die de gevangenis bezoekt. Zij is er om hem te begeleiden naar zijn vonnis, haar omgeving snapt niet dat zij zijn kant kiest. Met haar in vertrouwen wordt stukje bij beetje meer bekend over wat er op de dag van de moord precies heeft plaatsgevonden.

4. Escape from Alcatraz (1979)

Clint Eastwood speelt de rol van Frank Morris. Frank is veroordeeld tot een gevangenisstraf. Hij en twee medegevangenen proberen te ontsnappen uit de zwaarst bewaakte gevangenis van de wereld: Alcatraz.

5. Un Prophète (2009)

In het rijtje ook een Franse film. De film volgt de Algerijnse Malik El Djebena. Hij is veroordeeld voor het aanvallen van politieagenten. In de gevangenis staat hij er geheel alleen voor. Om niet langer solo te moeten overleven sluit hij zich aan bij de Corsicaanse gangster Luciani.

 

6. Papillon (1973)

Een legendarische film met een sterrencast: Steve McQueen en Dustin Hoffman in de hoofdrollen. Het verhaal gaat over een kluiskraker uit de Parijse onderwereld die onterecht is veroordeeld voor moord. Hij krijgt levenslang en wordt verbannen naar een concentratiekamp. Papillon (zo heet hij) zet alles op alles om zijn vrijheid terug te krijgen. Goed nieuws als je deze klassieker nog niet gezien hebt: hij staat sinds kort op Netflix!

7. Das Experiment (2001)

Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, iets wat het bij voorbaat al een toffe film maakt. De film gaat over een experiment wat plaatsvond in de gevangenis. De criminelen worden verdeeld in twee groepen: bewakers en gevangenen. De bewakers moeten orde zien te houden, maar het experiment loopt volledig uit de hand. In het echt is het experiment afgebroken. In de film laten ze zien wat er had kunnen geboren als het door was gegaan. Een huiveringwekkende film die je moet hebben gezien.

8. Midnight Express (1978)

Een jonge Amerikaanse student wordt opgepakt en gevangen genomen in een Turkse gevangenis vanwege het smokkelen van Hasj. De omstandigheden in de gevangenis zijn verschrikkelijk. Hoe overleeft de jonge Amerikaan in deze wereld?

 

9. In the Name of the Father (1993)

In the Name of the Father speelt zich af in Ierland in de jaren 70. Bomaanslagen van de IRA waren aan de orde van de dag. Als gevolg van één van deze aanslagen worden vier Ieren gevangen genomen. De hoofdrol is voor Daniel Day-Lewis, dus dan weet je het wel: dit moet je zien.

10. Cool Hand Luke (1967)

Luke Jackson wordt veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid vanwege het vernielen van parkeermeters. Een straf die buiten proportie zwaar is voor het gepleegde misdrijf. Luke komt in de gevangenis terecht en zet het leven dara volledig naar zijn hand. Hij komt op tegen de bewakers en zijn medegevangenen. Ook ontsnappingspogingen ontbreken niet in deze spannende film.