Cryptocurrency, het is een term waar we niet meer omheen kunnen. Voor wie dacht dat we in 2017 de piek bereikt hadden, think again. Crypto is groter dan ooit, we staan in 2020 en 2021 aan de voet van een heuse Bull Run. Wil jij ook investeren? In dit artikel nemen we je aan de hand van drie overzichtelijke stappen mee in de wereld van het traden in cryptocurrency. Zo ga je aan de slag.

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency is een digitale valuta. De valuta wordt weergegeven in ‘coins’, waarvan er een maximaal aantal bestaan binnen de specifieke currency. Speciale cryptografie garandeert de veiligheid van een dergelijke cryptocurrency. Inmiddels is crypto zó groot dat zelfs bedrijven als Tesla het speelveld betreden. Na een immense investering van 1.5 miljard dollar proberen zij nu crypto als geldig betaalmiddel toe te laten.

Beginnen met traden in cryptocurrency

Het is een interessante wereld, de technologie van blockchain. Wil jij je hier verder in verdiepen en beginnen met traden in cryptocurrency? Neem dan de volgende 3 stappen met ons door en je weet zeker dat je goed op weg bent.

Stap 1: meld je aan bij een betrouwbare exchange

Het klinkt een beetje als een open deur, maar het is verreweg de belangrijkste tip die we je kunnen geven als je gaat starten met traden in cryptocurrency. Wanneer je aan de slag gaat merk je al snel dat je bij een enorme hoeveelheid handelsplatformen, ook wel Exchanges, terecht kunt, waarvan velen in het buitenland gevestigd zijn. Voor wie door de digitale bomen het bos even niet meer ziet hebben we de ultieme tip: De Nederlandse exchange Bitvavo is de nummer één in betrouwbare exchanges. Met een score van 4.4 de nummer 1 op Trustpilot en de veiligste haven voor iedere beginner.

traden in cryptocurrency

De voordelen van Bitvavo

Bitvavo is naast deze indrukwekkende betrouwbaarheid ook nog eens de grootste én goedkoopste Nederlandse exchange die beschikbaar is voor startende cryptofanaten. Overigens is het ook voor gevorderden een heerlijk gebruiksvriendelijke exchange. Een groot voordeel van Bitvavo zit hem in de laagdrempeligheid. Naast de snelle verificatie van je account en de 7 verschillende betaalmogelijkheden (waaronder iDeal en Creditcard), kun je een account aanmaken zonder direct geld in te zetten. Dit laatste geeft de ideale kans om op je gemak wat rond te kijken voor je eigen stappen gaat zetten. Hier meld je je aan bij Bitvavo.

Via Bitvavo kan je meer dan 50 verschillende cryptovaluta kopen. Bitcoin is verreweg de koning onder de crypto, maar ook tussen de altcoins is er veel interessants te vinden. Daarom vind je naats Bitcoin ook altcoins zoals, Etherium, NEO, Ripple en VeChain op Bitvavo. In een overzichtelijk dashboard van de website zie je in één oogopslag hoe de koers van de digitale munt er voor staat.

Een ander – en niet onbelangrijk- pluspunt van Bitvavo is de veiligheid van de exchange. Niet alleen krijg je altijd een mail wanneer jouw account op een onbekend toestel wordt gebruikt en is iedere sessie gekoppeld aan jouw IP-adres om ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Met de 2FA ingeschakeld (tweestapsverificatie) weet je zéker dat jouw account veilig is voor indringers.

Deze betrouwbaarheid krijgt al snel een extra laag als je hoort dat het hier een Nederlands bedrijf betreft, gewoon werkzaam vanuit onze hoofdstad en netjes ingeschreven bij de KvK. Zo ben jij verzekerd van transpirantie en een beschermd gebruik. Bovendien is je geld altijd veilig. Hetgeen jij zelf stort wordt ontvangen door de aparte stichting (Stichting Bitvavo Payments) waardoor je daar geen seconde over hoeft te piekeren. Heerlijk toch?

Stap 2: start met traden

Zo. Je hebt nu een account bij een exchange zoals Bitvavo, en dan? Allereerst is het belangrijk te weten in welke coin je wil gaan traden. Ga je voor de moeder van alle crypto, de Bitcoin, of kies je een altcoin om in te investeren. Ook is het belangrijk dat je een keuze maakt of je op één coin inzet of de kansen spreid over meerdere. Belangrijk bij het maken van deze keuze is dat je gaat voor de crypto waar jij in gelooft en waar je je in hebt verdiept. Een bijzonder leuke bijkomstigheid van traden met Bitvavo is dat je nu geen transactiekosten betaalt over je eerste €1.000 in je eerste week!

Wanneer is het juiste instapmoment?

Buy the dips is een veelgehoord advies voor wie start met traden in cryptocurrency. Dit betekent simpel gezegd: koop wanneer een coin in het rood staat. Zo weet je dat je op een dieptepunt (en dus goedkoop) bent ingestapt en het waarschijnlijk enkel kan stijgen. Een andere tip die we je graag mee willen geven is het spreiden van je inleg. Door je totaalbedrag gespreid in te leggen heb je bij benadering altijd een gemiddelde prijs betaald voor je coins.

Een voordeel van Bitvavo is dat je naast de lage fees (maximaal 0,25%) al met een inleg van €1 kunt beginnen met traden, in tegenstelling tot veel andere exchanges. Zo kun je ook met kleinere bedragen ter beschikking beginnen met traden in cryptocurrency.

Stap 3: kies je manier van traden

Oké, mooi. Je hebt je account en je hebt je eerste inleg strategisch geplaatst. En dan? Dan is het belangrijk te weten wat je tactiek gaat zijn. Iedereen die start met traden in cryptocurrency gaat voor het verdienen van geld of het opbouwen van een investering. De tactiek verschilt per persoon.

Ga je voor het korte termijn succes, oftewel het day traden, dan kun je vaarwel zeggen tegen je nachtrust. Reken maar dat wanneer dit je tactiek is, het een groot deel van je dagen zal opslokken. Binnen no-time zul je hooked zijn en staan jouw dagen in het thema van traden, traden en nog eens traden. Dus, mocht je nog tijd over hebben..

Ga je voor de lange termijn dan is het belangrijk je uiterst goed te verdiepen in de coin waar je voor kiest. Wees op de hoogte van de techniek, de nieuwe projecten eromheen en stel je investering zo doordacht mogelijk op. Wie weet pluk jij er over een tijdje de vruchten van.

Wat je tactiek ook is, zorg dat je op de hoogte bent van de nieuwe projecten en kansen die zich voordoen. Gelukkig hoef jij je dankzij Bitvavo over de veiligheid met geen seconde zorgen te maken. En nog één tip: beleg en investeer enkel met geld dat je kan missen en niet waarmee je vaste lasten als de huur betaalt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitvavo.