Voor de echte whisky liefhebber gaat er uiteraard niks boven de echte drank. Genieten doe je uiteraard als je er het vakmanschap in terug proeft. Dat wil niet zeggen dat het niet leuk of interessant zou zijn om zelf whisky te maken. En goed nieuws, want er is zeker een manier om whisky te maken zonder dat je deze jarenlang moet laten rijpen in eikenhouten vaten.

Je eigen whisky maken

Normaal gesproken is het maken van whisky een secuur proces. Dat begint al bij het selecteren van de gerst, het mouten ervan en alle vervolgstappen. Kortom, je zal veel geduld moeten hebben. Dat geldt niet alleen voor het productieproces, maar ook voor de periode daarna. Als de drank minstens drie jaar heeft gerijpt mag je het whisky noemen. Het maken van die drank in slechts 10 dagen kan dus nooit, maar het goede nieuws is dat het eindresultaat wel verdacht veel weg heeft van een meer dan uitstekende whisky.

Ingrediënten

Om je maar gelijk uit de droom te helpen, voor deze alcoholische versnapering gaan we geen drank stoken op de traditionele manier, we slaan gewoon een aantal stappen over. Zo is het een stuk sneller klaar en kun je dus ook eerder van je noeste arbeid genieten. Het volgende heb je in ieder geval nodig:

  • 450 ml alcohol (food grade, dus geen medische alcohol)
  • 300 ml water
  • Rietsuiker
  • Snippers eikenhout (100 gram is voldoende)

beste whisky's

Stappenplan om whisky te maken

Het maken van de drank is niet moeilijk, zolang je maar weet wat je doet. Het volgende stappenplan is perfect en heeft zich in de praktijk bewezen.

De snippers eikenhout doe je als eerste in een grote, afsluitbare glazen pot. Hier giet je kokend water over en dit laat je 12 uur weken in een afgesloten toestand. De tijdsduur zorgt ervoor dat het hout wordt ontdaan van allerlei harsen en tannines en je dus houtsnippers overhoudt zonder nare smaakjes.

Na de periode van 12 uur gooi je de inhoud in een zeef zodat je enkel de houtsnippers overblijven. Deze zijn goed nat, dus laat je die nog zo’n 12 uur drogen.

Verwarm de oven voor op 150°C en laat het hout ongeveer een uur roosteren. Je kan hiervoor het beste een ovenschaal of een pan gebruiken. Nadat het hout is geroosterd, kun je het uit de oven halen. Mocht het overigens na een uur nog niet perfect zijn, plaats dan de ovenschaal of pan zo dicht mogelijk tegen de grill aan en zet de over op de hoogste grillstand. Op het moment dat de houtsnippers gaan roken haal je ze uit de oven.

Het hout doe je nu terug in de pot en je voegt de alcohol en het water toe. Dit geheel laat je zo’n 10 dagen rusten. In deze periode kunnen de houtsnippers de smaak aan de drank geven zodat het eindproduct de typische kenmerkende smaak krijgt. Wil je weten waarom je het niet langer op korter moet laten rijpen, bekijk dan de video op YouTube. Na deze periode is je drank klaar en kun je er prima van genieten.