De vraag die vele van ons, zichzelf vaak stellen: op welk moment in ons leven zijn we nu echt het allergelukkigst? Dat moment moet toch een keer komen? Of hebben we dat punt inmiddels al bereikt? Of is dat toch wanneer we een vrouw en kinderen hebben? Wanneer we met pensioen gaan? De wetenschap stond opnieuw aan onze kant en geeft antwoord op deze prangende vraag.

Twee momenten

Het centrum van ‘Economic Performance’ van ‘The London School of Economics and Political Science’ heeft onderzoek gedaan naar de vraag wanneer we nu het gelukkigst zijn. Uit dit onderzoek bleek dat er twee momenten in ons leven zijn waarop we ons het allergelukkigst voelen. Dit zou zijn op 23- en 69-jarige leeftijd. Het moment dat we dus net zijn afgestudeerd en we dus volledig vrij zijn en het moment dat we niet meer hoeven te werken waardoor we ook volledige vrijheid ervaren. Vrijheid = blijheid, blijkt maar weer.

Onderzoek

Het onderzoek werd gedaan onder 23000 vrijwilligers in de leeftijd van 17 tot 85 jaar. Zij moesten een verwachting geven van hoe gelukkig ze dachten te zijn over vijf jaar en na die vijf jaar moesten ze dan beoordelen hoe dat voor hen had uitgepakt. De jongeren bleken zichzelf eigenlijk gelukkiger in te schatten in vergelijk met hoe gelukkig ze daadwerkelijk werden op dat punt en de ouderen bleken zichzelf minder gelukkig in te schatten dan ze in feite waren op dat punt. Het hoogtepunt van hun gelukscijfer bleek dus te zijn op 23-jarige en 69-jarige leeftijd.

Toch moet je nu niet simpelweg gaan afwachten tot je die leeftijd heb bereikt. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen wat je nu leidt. Zo blijkt dat men van zingen in de auto gelukkiger wordt.

Bron: Fem Fem