Je kunt wel stellen dat 2020 niet het jaar is van de roker. Pakjes sigaretten worden steeds duurder, smaakjes zoals mint mogen niet meer en de gelikte verpakkingen verdwijnen uit de schappen. Veel mensen zijn dan ook op zoek naar een alternatief voor het ouderwetse roken. Is de vaporizer misschien een lichtpuntje in de duisternis? Hoog tijd om je bij te praten over deze populaire gadget.

Wat is een vaporizer?

Een vaporizer is een elektrisch apparaat waarmee je rookwaren kunt verdampen. Nee, denk niet aan een E-sigaret waar je vloeibare goedjes in stopt. Een vaporizer is bedoeld voor droge rookwaren zoals tabak en wiet. Met sommige, vaak hoogwaardige vaporizers, kun je ook vloeibare concentraten verdampen zoals olie of kruidenextracten. Beslist iets anders dan een E-liquid.

Er zijn ongelooflijk veel soorten vaporizers. Je hebt de draagbare modellen die vaak niet groter zijn dan je hand. Die kun je net als je smartphone gewoon in je zak steken en hem gebruiken wanneer jij dat wilt. Je kunt het ook groter aanpakken met zogenaamde desktop modellen. Daarvoor heb je een stopcontact nodig om hem te gebruiken. Zoals je misschien kunt verwachten zijn de echte krachtpatsers onder de vaporizers de desktop modellen. Die leveren een stuk meer vermogen waardoor er sneller en efficiënter verdampt kan worden. Maarja, wie rookt er nou uitsluitend aan de keukentafel?

Is verdampen met een vaporizer gezond?

Gezond is misschien niet het goede woord. Met een vaporizer kun je namelijk rookwaren verdampen op hele hoge temperaturen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat regelmatig op hoge temperaturen verdampen niet goed is voor je longen. Daarbij komt dat bepaalde stoffen in tabak en wiet überhaupt niet goed zijn voor je gezondheid. Maar daarentegen is één ding zeker: verdampen is vele malen gezonder dan roken.

Bij roken worden rookwaren namelijk verbrand waardoor er allerlei schadelijke stoffen vrijkomen zoals teer en koolstofmonoxide. Die stoffen bereiken je longen, waar ze allerlei narigheid kunnen veroorzaken. Door te verdampen met een vaporizer heb je daar geen last van. De vaporizer produceert hete lucht dat als het ware door de rookwaren heen stroomt. Op die manier worden de (werkzame) stoffen uit de rookwaren opgenomen in de damp, die jij vervolgens inhaleert. Elke stof in bijvoorbeeld tabak of cannabis heeft een eigen ‘kookpunt’. Je kunt spelen met de temperatuurstand op een vaporizer. Blijf je onder een bepaalde temperatuur? Dan worden de stoffen met een hoger kookpunt niet of nauwelijks opgenomen in de damp. Daardoor kun je zelf kiezen welke stoffen je wel gaat inhaleren en welke niet.

Vaporizer

Wat kun je allemaal verdampen met een vaporizer?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: de meeste mensen schaffen een vaporizer aan om wiet mee te verdampen. De wiet vaporizer is overgewaaid vanuit Amerika, waar de elektrische apparaatjes al langer worden gebruikt door blowers. Het zal je dan ook niet verbazen dat je een speciale wiet vaporizer kunt aanschaffen als je hem uitsluitend voor cannabis wilt gebruiken. Ook voor de geavanceerde blower zijn er mogelijkheden. Met de vaak wat duurdere modellen kun je ook allerlei wiet concentraten verdampen zoals hasj, BHO, rosin en zelfs wietolie. Het grote verschil met de oer-Hollandse joint is dat het niet gebruikelijk is om wiet met tabak te mengen in een wiet vaporizer. Dat maakt het voor veel Nederlanders nog een beetje wennen.

Naast wiet wordt ook tabak veel verdampt. Helemaal nu sigaretten en pakken shag duurder worden, proberen steeds meer mensen een vaporizer uit. Niet alleen nicotinehoudende tabak, maar ook tabaksvervangers zijn populair. Dan zijn er nog speciale vaporizer kruiden. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in een vaporizer. Kruiden die je ook in je keuken kunt vinden zoals tijm en citroenmelisse, maar ook exotische kruiden als passiebloem en eucalyptus. Zelfs restaurants experimenteren ermee. Er zijn voorbeelden te vinden van chefs die hun menu afstemmen op bepaalde vaporizer kruiden. Zie je het al voor je? Steak tartaar naar binnen werken terwijl je ondertussen aan de vaporizer zit te hijsen? Het schijnt een hele experience te zijn.

Hulpmiddel bij stoppen met roken

De vaporizer wordt steeds vaker ingezet als instrument om te stoppen met roken. Waar nicotinepleisters en speciale cursussen niet werken, kan de vaporizer voor sommige rokers wél een uitkomst bieden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de gewoonte van het ‘roken’. Door nicotinevrije tabaksvervangers of vaporizer kruiden te verdampen ga je de verslaving tegen, maar heb je toch nog het gevoel van inhaleren over de longen.

Vaporizer kopen

Vaporizers kun je tegenwoordig op veel plekken kopen. De betere of rokersspeciaalzaak heeft vaak wel een kast ingericht voor de ultieme smoking gadgets. Ook online zijn vaporizers een hot item. Niet alleen de kleine detailhandels bieden ze aan. Ook bij webwinkels als Alibaba en AliExpress kun je allerlei modellen vinden. Aangeraden wordt om onderzoek te doen naar de vaporizer die je koopt. De Chinese webwinkels nemen veiligheid soms wat minder serieus dan hun Nederlandse collega’s.